Moha vegetáriánus és vegán honlapja

 A Harvard School of Public Health (Harvard Egyetem Közegészségtani Intézete) őszintén bevallja, hogy a legutóbbi vizsgálatok eredményei elbizonytalanították a szakembereket az oszteoporózis megelőzésének több kérdésében, beleértve azt is, hogy egyáltalán alkalmas-e a tej erre a célra.

Azt azonban kereken kimondják, hogy a kutatási eredmények szerint a rendszeres tejfogyasztással nem előzhetők meg a csonttörések...

Sőt, afelől sem biztosak, hogy biztonságos dolog volna a nagyarányú tejfogyasztás.

Van néhány tényező - mondják a szakemberek -, amit szem előtt kell tartani a csontritkulás megelőzésében:
Nemcsak kalciumra van szükség, de K vitamin-ra is, ami a zöld leveles zöldségekben, brokkoliban, kelkáposztában, kelbimbóban, zöld salátában található, és ami a kalcium szabályozásában tölt be fontos szerepet.

Nem szabad túl sok fehérjét fogyasztani - ez elsősorban és főként az állati fehérje fogyasztásra vonatkozik -, mert az állati fehérje emésztése során savasítja a vért, és a savak lekötésére a kalciumot a csontokból mozgósítja a szervezet - mintegy kimossák a fehérjék a csontokból a kalciumot.

A növényi fehérjékkel nincs akkora gond, mert a növények kiegyensúlyozott formában nyújtják a fehérjét - kalciummal, vitaminokkal, más, a felszívódást segítő ásványi anyagokkal együtt. No és növényi fehérjével nagyon nehéz túlenni magunkat, míg hússal, tejjel, tojással ez könnyen előfordul.
A tej lehetséges, de nem feltétlenül előnyös választás, ha a kalciumszükségletünkről akarunk gondoskodni.

A tej sok embernek nehezen vagy egyáltalán nem emészthető táplálék (laktóz-intolerancia), nagy a telített zsírsav-tartalma, ami a szív- és érbetegségek kialakulását mozdítja elő.És bár nagyon sok tejtermék kapható már alacsony vagy csökkentett zsírtartalmú változatban, az ekként megmaradó tömérdek tejzsírt is elfogyasztják valakik - nagyon sokszor ugyanazok fogyasztják el jégkrém és sütemények formájában, akik egyébként alacsony zsírtartalmú tejterméket választanak...

Kutatási eredmények hívják fel a figyelmet arra, hogy a tej emésztésekor a tejcukorból keletkező galaktóz magas szintje petefészekrák kialakulását segíti elő.

Egy másik vizsgálat pedig arra világított rá, hogy azok a férfiak, akik napi két vagy több csésze tejet ittak meg, fokozott prosztata-rák kockázatnak tették ki magukat.

Nos, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézete nem ajánlja, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott (napi 300 milligramm kalciumot tartalmazó) táplálkozás mellett, ami növényi forrásból fedezhető, még pluszként két-három pohár tejet megigyunk naponta, hogy a tudományos napi adag - az 1000-1200 milligramm kalcium - meglegyen.

Nem ajánlja, mert nem tartja bizonyítottnak sem azt, hogy a napi két-három pohár tej hasznos lenne a csonttörések ellen, sem azt, hogy biztonságos lenne egyéb (petefészekrák, prosztatarák) kockázatokat tekintve.

Forrás:
Harvard School of Public Health Nutrition Source
www.fuggetlen.hu

Idézetek hírességektől

"A függetlenül gondolkodó ember számára van valami az állatok szenvedésében, ami még az emberi szenvedésnél is tűrhetetlenebb. Mert az utóbbi esetben legalább elismerjük, hogy a szenvedés rossz, és az elkövetője bűnöző. De naponta állatok ezreit mészárolják le hiábavalóan, a bűntudat legkisebb jele nélkül. Ha bárki erre célozna, nevetségesnek tartanák. És ez a megbocsáthatatlan bűn."

Romain Rolland

Szakrális idézetek

"Mire való nekem véresáldozataitok sokasága? – ezt mondja az ÚR. Megelégeltem a kosok egészen elégő áldozatait és a hizlalt marhák kövérjét. A bikák, bárányok és bakok vérében nem gyönyörködöm.

...

Ha kitárjátok kezeteket, elrejtem szememet előletek. Sőt ha megsokasítjátok is az imádságot, akkor sem hallgatom meg: kezetek vérrel van áztatva.

Mossátok meg, tisztítsátok meg magatokat, távoztassátok el szemem elől gonosz cselekedeteiteket, szűnjetek meg gonoszt cselekedni."

Ézsaiás 1:11, 15-16