Moha vegetáriánus és vegán honlapja

Vegánok gyakran hallják: “de honnan szerzed a fehérjédet?” Nos, egy nagy tanulmánynak köszönhetően, ami összehasonlította 30 ezer nem-vegetáriánus, 20 ezer vegetáriánus és 5 ezer vegán tápanyagprofilját, most tudjuk, hogy a vegánok átlagosan a napi ajánlott mennyiségnél 70%-kal több fehérjéhez jutnak. [1]

Tehát a fehérje messze a legjobban túlhangsúlyozott tápanyag. Az emberek felesleges megszállottjai a fehérjének – pedig valójában nagyon, nagyon nehéz fehérjehiányosnak lenni, és csak azok lesznek fehérjehiányosak, akik messze elmaradnak a napi ajánlott kalóriabeviteltől (például a táplálkozási rendellenességben szenvedők).

A vegán étrend nagyon könnyen teljesíti a fehérje ajánlásokat. Szinte az összes zöldség, babfélék, gabonafélék, diófélék és magvak tartalmaznak valamennyi, és gyakran sok fehérjét. Gyümölcsök, cukrok, zsiradékok és alkohol révén nem sok fehérjéhez jutunk, tehát egy kizárólag ezekből álló étrend esetén jó esély lenne a túl kevés fehérjére. De nem sok vegán él kizárólag banánon, cukorkákon, margarinon és sörön. A változatos ételeket, zöldséget, babféléket, gabonaféléket, dióféléket és magvakat fogyasztó vegánoknak nem lehet semmi gondjuk az elegendő fehérje bevitellel, amíg az étrendjük a testsúly fenntartásához elegendő kalóriát tartalmaz.

A sportolóknak, például testépítőknek persze nagyobb a napi fehérjeszükséglete; sok vegán sportolóról adtunk hírt, akik hatalmas erőt és izmot építenek fel minden gond nélkül. Általában nem jár előnnyel a napi 1,8g/kg-nál több fehérje fogyasztása az izmok fenntartásához vagy építéséhez. Ez már tartalmaz egy nagyon biztonságos ráhagyást. Semmilyen feljegyzés sincs 1,5g/kg-nál több fehérje fogyasztásának előnyéről. E szabály alól az egyetlen kivétel a rendkívül magas anabolikus hormonszintű egyének lehetnek (szteroid használók).

Arnold Schwarzenegger:

"Ha valaki azt mondja neked, hogy egyél sok húst ahhoz, hogy erős légy, ne higgy neki!" 

"Lassan elhagyom a húst és elmondhatom, fantasztikusan érzem magam!"

 

Források:

  1. pubmed.gov Nutrient profiles of vegetarian and nonvegetarian dietary patterns

Idézetek hírességektől

"Eljön az idő, amikor az emberek az állat húsától éppúgy irtózni fognak, mint most az emberhústól."

Lamartine

Szakrális idézetek

"A hús vásárlója himsát (erőszakot) követ el vagyonával; aki húst eszik, az az ízének élvezetével teszi azt; a gyilkos himsát (erőszakot) azzal követ el, hogy megpróbálja megölni az állatot. Így, a gyilkolásnak három formája van. Az, aki húst hoz, vagy küldet érte, az, aki levágja egy állat tagjait, és az, aki vásárol, elad, vagy húst főz, és eszik - mindezeket húsevőknek tartják."

Mahabharata Anusasanika Parva 115:40