Moha vegetáriánus és vegán honlapja

Az Alsó-Manhattanbeli Peck Slip Iskola hétfőn jelentette be, hogy csak növényi alapú ételeket fog felszolgálni a diákoknak nemcsak a gyerekekre, hanem a bolygóra való jótékony hatása miatt is, így ez a második hagyományos állami iskola az USA-ban, ami így tesz.

"A több főzeléket, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó étrend egészségügyi előnyei és a húsgyártásnak a környezeti hatása miatti aggodalmunk miatt döntöttünk a vegetáriánus menü bevezetése mellett," mondja Maggie Siena, az iskola igazgatója. "Mint kiderült, a vegetáriánus ételek nagyon finomak is – egyre több gyereket látunk, akik kipróbálják és szeretik a csicseriborsót, a barna rizst és a teljes kiőrlésű tésztát. A leveles kelsaláta nagy sláger volt."

A vegetáriánus menü bevezetése a Koalíció az Egészséges Iskolai Ételért nevű nonprofit szervezet segítségével történt, melynek célja teljes értékű ételeket eljuttatni az iskolákba szerte New York városának környékén.

"Több iskola kér vegetáriánus menüt, hogy növeljék diákjaik teljes értékű növényi étel bevitelét, ami együtt jár az alacsonyabb testtömegindexszel, jobb egészséggel, kevesebb betegen töltött nappal, és megnövekedett koncentrációval," állítja Amie Hamlin, a szervezet ügyvezető igazgatója. Miután a PS244 Queensben vegetáriánus menüt vezetett be 2013 januárjában, kilenc hónapon belül jobb teszteredményekről és hosszabb figyelmi kapacitásról számolt be diákjai közt. "Nagyon örülünk, hogy Maggie Siena Igazgatónő úgy döntött, vegetáriánus menüt kínál," tette hozzá Hamlin. "Nagyon előremutató a gondolkodása, és tudja, hogy a jó tápanyagellátás fontos alapja az egészségnek és a tanulásnak."

Idézetek hírességektől

„Azt gondolom, a vegetáriánusok a maguk előírásával – azaz kevesebbet és egyszerűbben enni – több hasznot hoztak, mint az összes modern erkölcs-rendszer együttvéve."

Nietzsche

Szakrális idézetek

Akkoriban Arya (bölcs) Mahamati Bodhiszattva-Mahaszattva így szólt a Buddhához: "Bhagavan (világszerte tisztelt) látom, hogy minden világban, a születés és halál között vándorlást, az ellenségeskedésbe keveredést, és a gonosz útra tévelyedést, mindezt a húsevés és a körkörös gyilkolás okozza. Azon viselkedések mohóságot és dühöt okoznak, és az emberi lények ettõl képtelenek kimenekülni a szenvedésbõl. Ez az, ami valóban fájdalmas."

Lankavatara Szútra (Tripitaka 671.)