Moha vegetáriánus és vegán honlapja

 

Az állattenyésztésből származó élelmiszerek fogyasztása jelentősen nőhet a következő 40 évben, elsősorban Kína, India, Brazília és a Dél-afrikai Köztársaság feltörekvő piacain. Ezek az országok szintén részt vettek a felmérésben.

A húsfogyasztás 60-70 százalékos növekedése várható 2050-re. Ennek részben az az oka, hogy a fogyasztók nem ismerik az állati termékek éghajlatra gyakorolt hatását.

– mondta Antony Froggatt, a Chatham House kutatója.

A megkérdezett oroszok 40 százaléka, a dél-afrikaiak 25 százaléka mondta azt, hogy a hús és a tejtermékek fogyasztása kicsit vagy egyáltalán nem befolyásolja az éghajlatváltozást. A kutatók szerint ha a fogyasztók tudnák, hogy hat a globális felmelegedésre a húsevés, valószínűleg hajlandók lennének változtatni az étrendjükön.

A felmérésben részt vevő országok átlagánál nagyobb arányban voltak azok a brazil, indiai és kínai válaszadók, akik változtattak volna evési szokásaikon, miután megmutatták nekik étrendjük klímamódosító hatását. Ezek a hatások azonban másodlagosak az ételválasztást alakító közvetlen megfontolások, például az ízlés, az ár, az egészség és az élelmiszer-biztonság után.

 

(index.hu, 2014.12.03.)

Idézetek hírességektől

"Ha úgy gondolod, hogy vegánnak lenni nehéz, gondolj bele, milyen nehéz az állatoknak, ha nem vagy az"

Gary L. Francione

Szakrális idézetek

„Végtelen boldogságot nyer az, aki nem kötöz meg és nem öl meg élőlényeket, hanem mindenkinek csak a javát akarja. Aki senkinek nem árt, erőfeszítés nélkül elnyer mindent, amire gondol, amit elvállal, és amire koncentrál.”

(Manu-szamhitá 5.46-47)