Moha vegetáriánus és vegán honlapja

 

Az állattenyésztésből származó élelmiszerek fogyasztása jelentősen nőhet a következő 40 évben, elsősorban Kína, India, Brazília és a Dél-afrikai Köztársaság feltörekvő piacain. Ezek az országok szintén részt vettek a felmérésben.

A húsfogyasztás 60-70 százalékos növekedése várható 2050-re. Ennek részben az az oka, hogy a fogyasztók nem ismerik az állati termékek éghajlatra gyakorolt hatását.

– mondta Antony Froggatt, a Chatham House kutatója.

A megkérdezett oroszok 40 százaléka, a dél-afrikaiak 25 százaléka mondta azt, hogy a hús és a tejtermékek fogyasztása kicsit vagy egyáltalán nem befolyásolja az éghajlatváltozást. A kutatók szerint ha a fogyasztók tudnák, hogy hat a globális felmelegedésre a húsevés, valószínűleg hajlandók lennének változtatni az étrendjükön.

A felmérésben részt vevő országok átlagánál nagyobb arányban voltak azok a brazil, indiai és kínai válaszadók, akik változtattak volna evési szokásaikon, miután megmutatták nekik étrendjük klímamódosító hatását. Ezek a hatások azonban másodlagosak az ételválasztást alakító közvetlen megfontolások, például az ízlés, az ár, az egészség és az élelmiszer-biztonság után.

 

(index.hu, 2014.12.03.)

Idézetek hírességektől

„Amikor az ember az étel miatt megöl egy állatot, nem vesz tudomást saját igazság iránti éhségéről. Az ember irgalomért imádkozik, de nem hajlandó kiterjeszteni azt másokra."

Isac Bashevis Singer

Szakrális idézetek

A világ holttetemeket eszik, hanyagsággal és önzéssel élve. Mint egy manó vagy vadállat, megölik és megeszik a hús tiltott tetemeit. Ezért urald kényszereidet, különben az Úr megragad, és bedob a poklok kínzásaiba.

Guru Granth Sahib, 723. oldal