Moha vegetáriánus és vegán honlapja

Torino új polgármestere bejelentette, hogy szeretné létrehozni Olaszország első vegetáriánus városát, egy új környezettudatos oktatás kialakításával.

Chiara Appendino júniusi győzelmét követően hivatalosan is bejelentette, hogy szeretné támogatni a húsmentes étkezés elterjedését, ami szorosan kapcsolódik a környezetvédelemhez is, adta hírül a Guardian brit hírportál.

Egészségvédő és klímabarát étrend

A FAO adatai szerint ugyanis a húsipar (állattenyésztés, húsfeldolgozás, csomagolás) az egyik legnagyobb környezetszennyezést okozó iparág. A húsfogyasztás csökkentésével tehát nemcsak saját egészségünkért és a Földért tehetünk, de véget vethetünk az évente több millió haszonállattal való kegyetlen bánásmódnak és a kedvezőtlen tartási körülményekből adódó szenvedésüknek is…

Bár a húsevés széles körben elterjedt a nyugati kultúrában, ez korántsem jelenti azt, hogy ne lehetne a változás útjára lépni. „A húsmentes étrend elterjedése fontos lépés lenne a környezetvédelem, az egészség és az állatok jóléte érdekében,” nyilatkozta az új polgármester.

Hippokratész is vegetáriánus volt…

A vegetarianizmus először Indiában, az ó-egyiptomi papok körében és az ókori görög világban jelent meg. A híres ókori görög filozófusok, orvosok: Platón, Szókratész, Püthagorasz, Epikurosz, és az orvostudomány megalapítója, Hippokratész is vegetáriánusok voltak és tanítványaikat is következetesen vegetáriánus étrendre szoktatták, mivel felismerték annak az az emberi szervezetre tett jótékony hatását. A húsmentes táplálkozás szorosan kötődött az állatok irányában felvállalt erőszakmentességhez is.

A reneszánszkori Európában újból feltűnt a vegetarianizmus, első képviselői közé tartozott Leonardo da Vinci.

A 20. század egyik legnagyobb tudós zsenije, a Nobel-díjas Albert Einstein szintén vegetáriánus volt, aki azt nyilatkozta a Science magazinnak, hogy nagyon jól érzi magát húsevés nélkül, majd hozzátette, „mindig is úgy tűnt a számomra, hogy az ember nem ragadozónak született”.

Az oktatás és tájékoztatás fontossága

Torino új polgármestere a megvalósítási stratégiát még nem hozta nyilvánosságra, annyit azonban már lehet tudni, hogy a város új oktatási programot fog indítani az iskolákban, ahol a diákok tanulhatnak az állatok jólétéről (kialakul az állatbarát szemlélet) és az ember számára szükséges tápanyagokról, vitaminokról.

Fontos megismerni, hogy egyáltalán mire van szüksége az emberi szervezetnek, és ezek a tápanyagok, mely ételekben fordulnak elő. Ha a gyerekek már az iskolában megtanulják, hogy mennyi fehérjére van szükségünk, miben van sok vas vagy B12 vitamin, akkor sokkal könnyebben össze tudják majd állítani a saját ízlésüknek megfelelő egészséges étrendet.

Felnőtt korban is fontos a tudatosság az életmódváltásnál, ami némi kutatómunkával és sok-sok kísérletezgetéssel jár, amíg megtaláljuk azokat a teljesen új recepteket, melyek alapján a saját ízlésvilágunknak megfelelő, laktató ételeket (pl. gabonafasírtokat) készíthetünk, de megéri a fáradtságot.

Mivel az ember számára minden tápanyag növény formájában is elérhető, ezért egyszerűen szükségtelen állatot ölni azért, hogy jól lakjunk…

(forrás: Tihanyi Petra, ImpressMagazin.hu, 2016. júl. 22. / The Guardian)

Idézetek hírességektől

"Egy afrikai utazó némely afrikai kannibál törzset abban az időben látogatott meg, amikor még emberhúst ettek. A kannibálok kijelentették előtte, hogy azért szeretik jobban az emberhúst, mint az állati húst, mert az állatok piszkosak, a négerek viszont naponta háromszor mosakodnak.
- Óh mily borzalmas! - kiáltott fel az afrikai utazó amikor az ételre pillantott, amelyet a kannibálok fogyasztottak.
- Dehogy! Pompás íze van sóval - felelte a törzsfőnök.
- Óh, mily borzalmas! - mondják a vegetáriánusok, ha bárány - vagy disznóhúst pillantanak meg civilizált emberek asztalán.
- Dehogy! - Pompás íze van sóval - felelik a civilizáltak.
De van-e köztük és a vadak közt különbség? ... Nem egyformán érzéketlenek-e ama lények szenvedéseivel szemben, amelyeknek testét elfogyasztják?"

Lucy Mallory

Szakrális idézetek

„Azok, akik nem ismerik az igazi kötelességet, és bár gonoszak és kevélyek, erényeseknek tartják magukat, lelkiismeretfurdalás vagy a büntetéstől való félelem nélkül ölik meg az állatokat. A következő életükben ezeket a bűnösöket ugyanazok az állatok ölik meg, akiket ebben a világban megöltek.”

(Srimad Bhágavatam 11.5.14)