Moha vegetáriánus és vegán honlapja

Damien Clarkson angliai aktivista visszatekint 2016-ra, és megjósolja a vegán irányzat jövőjét 2017-ben

2016 végéhez közeledve ez tűnik a helyes pillanatnak, hogy megnézzük azt a fejlődést, amit 2016-ban elértünk, és jóslásokat tegyünk a vegán irányzatra nézve 2017-ben

1. Valósággá válik a vegán hús

Ettél mostanában vegán húst? Ijesztően valóságossá válik. Az Impossible Foods dolgozói egy hem nevű anyagot vonnak ki növényekből, amitől a burgerjeik úgy sercegnek és olyan az ízük, mint a húsé. Az elképzelés, hogy a vegánok húshoz hasonlító termékeket akarnak enni, ellentmondásos. Tetszik, ahogy barátunk az Sgaia-nál a vegán húst jellemzi. "Nem hamis húst gyártunk: ezek valódiak, csak vegánok."

Arra számítunk, hogy a vegán húsok bejutnak a szupermarketek polcaira, ahogy az emberek keresik az állati termékek egészséges alternatíváit.

2. Vegán divat újítások

A veganizmus nemcsak erkölcsös életmód, hanem egyre inkább divatos is. Hatalmas év előtt áll a vegán divat. Az olyan cégek, mint a vegán óragyártó Votch, a Matt and Nat és a Beyond Skin divatossá teszik a vegán bőr választását.

A következő évben új anyagok fejlesztése áll a divat középpontjában. Arra számítunk, hogy az erkölccsel alapból törődő vegán vállalkozások utat törnek ananász, gomba, parafa és kender alapú anyagaikkal.

3. Vegán high tech

2016-ban a befektetők a Szilícium-völgy Hampton Creek nevű start up cégét több mint 1 milliárd dollár összértékűre becsülték. A vegán élelmiszertermékek a fejlesztések frontvonalába kerültek, amint az élelmiszermérnökök az állati termékek egészséges és erkölcsös alternatíváit keresik. Gyorsan növekedik a vegán élelmiszerek piaca; a növekedés jó részét nem vegánok hajtják, a tejtermékek vegán alternatíváit választva.

2016-ban szintén elindult a New Crop Capital, a világ első humánus kockázati tőke befektetési alapja, és tudomásunk van további hasonló humánus befeketési alapok tervezett indulásáról, amelyek vállalkozásokat és az állatjogi kampányokat fogják támogatni.

Arra számítunk, hogy kiépül a vegán vállalkozásokat katalizáló háttér intézményrendszer; a 'vegán tech' cégek egyre hétköznapibbá válnak, amint a technológiai ipar ráeszmél a veganizmusban rejlő potenciálra, hogy a világot megváltoztatva nyereséget termeljen a befektetőknek.

4. Szabállyá válik a vegán menü

A legtöbb nagy étteremlánc étlapján egyértelműen jelöli a vegetáriánus ételeket. 2017-ben arra számítunk, hogy szabállyá válik a vegán lehetőségek és ételek egyértelmű jelölése a nagy éttermek étlapjain.

Híreink szerint a színfalak mögött a legtöbb nagy étteremben viharos tempóban dolgoznak azon, hogy összehozzanak egy vegán menüt 2017-re.

5. Új vegán szóvivők bukkannak fel

Ahogy a veganizmus bejut a fősodorba, a média tekintete stabilan a vegán mozgalomra fog irányulni. Az aktivisták, vállalkozások és sportolók közül a szóvivők új generációját fogják keresni, hogy képviseljék a mozgalmat.

A veganizmus arcai fiatalok, műveltek és kreatívak. Arra számítunk, hogy a fősodor veganizmusról alkotott képe változni fog. 2017 fog azzá az évvé válni, amikor a vegán mozgalom tényleg felnőttkorúvá válik nem csupán étrendként, hanem mint a társadalmi igazságosság mozgalma.

6. London végre Anglia vezető vegán központjává válik

Ha őszinték vagyunk, London - néhány nagy európai várossal összehasonlítva, mint Berlin, Párizs vagy Barcelona - kicsit lassan karolta fel a veganizmust. 2016-ban ez megváltozott, ragyogó új vegán helyek egész sora nyílt meg, köztük néhány kedvencünk is, mint What The Pitta, Club Mexicana és Mooshies. A veganizmus londoni felfutásáról Cem Yildiz, a What The Pitta vegán kebab üzlet társalapítója így vélekedik: "Legtöbb vendégünk az utóbbi 12 hónapban lett vegán, és ez nagyrészt annak a figyelem felkeltésnek köszönhető, ami a közösségi médiában vagy a Netflixen zajlik, legyen az akár gúnyolódó mém vagy komoly dokumentumfilm. London mindig is híres volt a diverzitásáról, és a veganizmus és etikus életmód egyre inkább divatos az új évezredben születettek között, akik nagyon gyakran nem otthon esznek, ezért teljesen logikus, hogy a város kielégíti az igényt."

7. Tovább növekednek a fesztiválok

A fesztiválok tovább dübörögnek. A Vevolution-nál rengeteg izgalmas új tervünk van, de ezzel nem vagyunk egyedül. Rekord számú résztvevője volt a Vegfest-nek, a Viva! az Egyesült Királyságban mindenütt sikeres fesztiválokat tartott, a Vegan Life Live és a UK Vegan Camp Out pedig hatalmas eseményeknek ígérkeznek 2017-ben.

8. High tech aktivisták

Teljesen új területre kerülünk a kamera és érzékelő technológiával. 2016-ban az Animal Equality közzétette az állattartás horrorját bemutató iAnimal virtuális valóság filmeket.

Arra számítunk, hogy amint a VR szemüvegek egyre olcsóbbá, a 360 fokos kamerák pedig egyre hétköznapibbá válnak, egyre több vegán filmgyártó fogja használni ezt a technológiát. A digitálisan képzett alkotók mindig előrevitték a vegán mozgalmat.

9. Független filmgyártók bemutatják a veganizmus jelentőségét

A független filmgyártók továbbra is útmutatást nyújtanak, bemutatva, hogy miért kell a világnak vegán étrendre váltania. Arra számítunk, hogy nagy filmek jelennek meg az óceánok állapotáról, antibiotikum rezisztenciáról, egészségről, és további remek rejtett kamerás vizsgálatok olyanoktól, mint a Viva!, Animal Aid, és Animal Equality. Számítunk további olyan online filmek megjelenésére, mint a SWINE és a Vegan 2016, hogy az emberek többet megtudhassanak a veganizmusról [előbbit Damien Clarkson (Vevolution társalapító) és Robbie Lockie (Viva!), utóbbit Klaus Mitchell készítette].

10. A Save mozgalom felemelkedése

2016-ban az egész Egyesült Királyságban kezdtek felbukkanni a vágóhidakra érkező állatokért tartott virrasztások. Ez a közösségi cselekedet, a tanúságtétel az állatok életének utolsó pillanatairól gyorsan népszerűvé vált. Arra számítunk, hogy a Save tovább növekedve szerte az országban felbukkan, a fősodrú média figyelmétől kísérve. Itt találsz egy nagyszerű cikket a Save mozgalomról (egyelőre csak angolul).

 

Forrás:

Idézetek hírességektől

"Meggyőződésem szerint eljön egyszer az idő, amikor senki sem fog hullákkal táplálkozni, és senki sem lesz hajlandó mészáros mesterséget űzni. Sokan közülünk már most nem ennének húst, ha maguknak kellene elvágniuk az illető állat torkát!"

Bertha von Suttner,
béke Nobel-díjas (1905.)

Szakrális idézetek

"Mire való nekem véresáldozataitok sokasága? – ezt mondja az ÚR. Megelégeltem a kosok egészen elégő áldozatait és a hizlalt marhák kövérjét. A bikák, bárányok és bakok vérében nem gyönyörködöm.

...

Ha kitárjátok kezeteket, elrejtem szememet előletek. Sőt ha megsokasítjátok is az imádságot, akkor sem hallgatom meg: kezetek vérrel van áztatva.

Mossátok meg, tisztítsátok meg magatokat, távoztassátok el szemem elől gonosz cselekedeteiteket, szűnjetek meg gonoszt cselekedni."

Ézsaiás 1:11, 15-16