Moha vegetáriánus és vegán honlapja

Nobel díjasok

Elie Wiesel

Békei Nobel díj (1986.)

Elie Wiesel

George Wald

Orvosi Nobel díj (1967.)

George Wald

Rabindranath Tagore

(1861-1941)

indiai költő, író

Irodalmi Nobel díj (1913.)

Rabindranath Tagore

1905-től az indiai függetlenség kivívásáért felhívásokat tett közzé, erőszakmentes, pacifista szemlélettel. 1912-ben állította össze az "Áldozati ének" kötetét (eredeti címén "Gitanjali"), amiért 1913-ban irodalmi Nobel-díjat kapott. Ő írta és zenésítette az indiai himnuszt. Az 1930-as évekig sokfelé utazott Európában, így 1926-ban több hetet töltött Magyarországon, Balatonfüred gyógyvizénél.

hu.wikipedia.org

Chandrashekar Subrahmanyam

Fizikai Nobel díj (1983.)

Chandrashekar Subrahmanyam

Isaac Bashevis Singer


Irodalmi Nobel díj (1978.)

Isaac Bashevis Singer

"Nem lesz igazság addig, amíg az ember egy késsel vagy puskával áll, és tönkre teszi azokat, akik nála gyengébbek."

"Gyakran mondják, hogy az emberek mindig megették az állatokat, mintha ez egy érv lenne eme gyakorlat folytatására. Az ilyen logika szerint nem kellene megpróbálnunk megakadályozni, hogy az emberek másokat megöljenek, mivel ez is időtlen idők óta folyik."

"Az Írások arra köteleznek bennünket, hogy ne vegyük el mások életét. Nem szabad abban a tévhitben élnünk, hogy szívességet teszünk az állatoknak azzal, hogy nem esszük meg őket. Épp úgy ahogy az embernek, nekik is joguk van az élethez."

George Bernard Shaw

ír esszéista

Irodalmi Nobel díj (1925.)

 

George Bernard Shaw

G. B. Shaw életéből ismerünk egy anekdotát: Egyszer súlyosan megbetegedett. Az orvosok azt mondták, ha nem eszik tojást és húst, meg fog halni. De ő szigorú vegetárius volt. Megtagadta az orvosok utasításait, akik azonban ragaszkodtak álláspontjukhoz, és kijelentették, nem vállalnak felelősséget az életéért. Ekkor G. B. Shaw szólította személyes titkárát. Az orvosok jelenlétében lediktálta utolsó kívánságát:
"Ezúttal ünnepélyesen kijelentem végső akaratomat. Mihelyt nem vagyok foglya fizikai testemnek, a következő gyászmenet kövesse koporsóm a temetőbe vezető úton: először madarak, másodszor bárányok, juhok, tehenek és a többi állat ebből a fajból, harmadszor élő halak akváriumban. Minden gyászoló viselje a feliratot: "Az Úr legyen irgalmas jótevőnkhöz, G. B. Shaw-hoz, aki életét áldozta, hogy megmentse a miénket!"

"Egy húsevő átlagéletkora 63 év. Én maholnap 85 vagyok, és még mindig olyan keményen dolgozok, mint valaha. Már elég hosszú ideje élek, és próbálok meghalni, de egyszerűen nem megy. Egyetlen szelet marhahús végezne velem, de nem tudom rávenni magam, hogy lenyeljem. Nyomaszt a rettegés, hogy örökké élek. Ez a vegetáriánusság egyetlen hátránya"

"Az emberi lények az egyetlen állatfaj, akiktől minden porcikámban, gyáván félek."

Albert Schweitzer

(1875-1965)

francia teológus, orgonaművész, tanár, lelkész, orvos

Béke Nobel díj (1952.)

Albert Schweitzer

"Minden igazság sorsa az, hogy első kinyilatkoztatásakor nevetség tárgya. Valaha ostobaságnak tartották azt a feltételezést, hogy a fekete emberek valóban emberi lények, és ekképp kellene bánni velük. Ami akkor ostobaság volt, abból mára elismert igazság lett. Ma a racionális erkölcs komoly kívánalmaként túlzásnak tűnik a mindenféle élettel szembeni állandó tisztelet kinyilvánítása. De közeleg az a kor, amikor el fogunk csodálkozni azon, hogy az emberi faj milyen sokáig létezett, mielőtt felismerte, hogy az élet gondatlan megsértése a valódi erkölccsel összeegyeztethetetlen. Az erkölcs a maga korlátlan mivoltában a felelősség kiterjesztése mindenre, amiben élet van."

"A gondolkodó embernek elleneznie kell mindenféle kegyetlen szokást, nem számít, milyen mélyen gyökerezik a hagyományban, és mekkora dicsőség veszi körül. Amikor választhatunk, el kell kerülnünk azt, hogy más életébe gyötrelmet és igazságtalanságot hozzunk, még a legalacsonyabban lévő teremtmény életébe is. Mert ha nem így teszünk, lemondunk emberi mivoltunkról, és olyan bűnt veszünk a vállunkra, amit semmi sem igazol."

 

Sir C. V. Raman

Fizikai Nobel díj (1930.)

Sir C. V. Raman

Linus Pauling

Kémiai Nobel díj (1954.) és
Béke Nobel díj (1962.)

Linus Pauling

V. S. Naipaul

Irodalmi Nobel díj (2001.)

V. S. Naipaul

Idézetek hírességektől

"Meggyőződésem szerint eljön egyszer az idő, amikor senki sem fog hullákkal táplálkozni, és senki sem lesz hajlandó mészáros mesterséget űzni. Sokan közülünk már most nem ennének húst, ha maguknak kellene elvágniuk az illető állat torkát!"

Bertha von Suttner,
béke Nobel-díjas (1905.)

Szakrális idézetek

"Mire való nekem véresáldozataitok sokasága? – ezt mondja az ÚR. Megelégeltem a kosok egészen elégő áldozatait és a hizlalt marhák kövérjét. A bikák, bárányok és bakok vérében nem gyönyörködöm.

...

Ha kitárjátok kezeteket, elrejtem szememet előletek. Sőt ha megsokasítjátok is az imádságot, akkor sem hallgatom meg: kezetek vérrel van áztatva.

Mossátok meg, tisztítsátok meg magatokat, távoztassátok el szemem elől gonosz cselekedeteiteket, szűnjetek meg gonoszt cselekedni."

Ézsaiás 1:11, 15-16