Moha vegetáriánus és vegán honlapja

Ha ezt az oldalt olvasod, valószínűleg (a kíváncsiságot leszámítva) úgy gondolod, szeretnél vegetáriánus lenni. Abban szeretnénk itt segítséget nyújtani, hogyan kezdj neki, mire számíthatsz.

Van aki minden nehézség nélkül egyik napról a másikra lesz vegetáriánus, van akinek ez néhány hónapig tart.

Hogy sikeresen leküzdd az esetleges kezdeti nehézségeket, a következőket tartsd szem előtt.

  • A húsevéshez sokáig szoktattad a szervezetedet, elmédet és környezetedet. Elszántnak kell lenned! Ne hagyd, hogy ezek a szokások visszahúzzanak. (Ezen a honlapon sok mindent találsz, amiből kiderül, hogy valóban csak egy szokásról van szó.)
  • Nyugtasd meg a környezetedet (saját magadat is), hogy egészséges dolog vegetáriánusnak lenni, ne féljenek, hogy megbetegszel. A honlapon ehhez is találsz segítséget.
  • Tisztában kell lenned azzal, hogy az ember gondolatainak nagy hatása van a testére. (Az orvostudomány pszihoszomatikus eredetű betegségeknek nevezi, amikor a betegséget a lelki harmónia hiánya okozza.) Ha állandóan azt figyeled, milyen bajod lett, mióta vegetáriánus vagy, biztosan találsz valamit előbb-utóbb, de ennek nem az étkezésed lesz az oka. Próbáld meg az elméd jeleit nem összekeverni a szervezeted szükségleteivel, de azért vedd észre, ha valami nem stimmel. (Persze ezt sokkal könnyebb leírni, mint megcsinálni.)
  • Esetleg szedhetsz valamilyen multivitamint. Ez nem kell, és főleg nem a vegetáriánusság miatt. A mai környezetszennyezett, stresszel teli, rohanó világban bárkinek jól jöhet.
  • Próbálj meg változatosan étkezni, sok zöldséggel gyümölccsel. Ha csak üres vajaskenyeret, főtt krumplit eszel, tényleg hiánybetegséged lehet hamarosan.
  • Legyél türelmes! Hamar meg fogod tanulni, milyen vegetáriánus dolgokat tudsz vásárolni a környeztedben.

Általános irányelvek

A piacon levő élelmiszerek változnak. Ha új dolgot veszel, mindig ellenőrizd az összetevőket.

Ha étteremben eszel, különösen sült ételeknél mindig kérdezd meg a következőket:

  • Csak növényi olajat használnak?
  • Mást is sütnek az olajban? Például húst sütnek ugyanabban az olajban amiben a zöldségféléket?
  • Használnak csirke, marha vagy hasonló fűszereket, leveskockákat, porokat az ételek elkészítéséhez? (Főleg ahhoz az ételhez, amit enni akarsz.)

Ha pizzát veszel, kérd, hogy tiszta késsel vágják fel. (vagy ne vágják fel.)

A Pizza Hut pizza általában ok, de van olyan szószuk, amiben húsalap van. Ezért jobb nem enni a Pizza Hut-ban, mert a szószban lehet állati anyag, és a pincér nem biztos, hogy ezt tudja. És a szószokat könnyű összekeverni.

Vendégségben idegen helyen, vagy ahol nem tudják, hogy vegetáriánus vagy, ne fogadj el semmilyen házi készítésű tésztafélét (és boltit se, hacsak nem ismered és biztos, hogy OK). Nem csak tojás lehet benne, de zselatin tartalmú vaj, vagy bármilyen adalékanyag. Ez néha nehéz, mert a háziak erőltetik, és esetleg meg is sértődnek. Nem kell feltétlenül megmondani, hogy vegetáriánus vagy - ezzel gyakran a vendéglátót kényelmetlen helyzetbe hozzuk, mert mindenképp meg akar kínálni valamivel. Olyan indokkal kell elutasítani, amit ők is el tudnak fogadni - mondhatod, pl. hogy egészségügyi okból. Vagy diétázol, jól vagy lakva stb. Hazudni persze nem kell - de az egészségügyi ok és a diétázás nem hazugság, csak nem a teljes igazság. Kérhetsz esetleg egy csésze teát, akkor nem érzik úgy, hogy visszautasítottad őket.

Idézetek hírességektől

„Amikor az ember az étel miatt megöl egy állatot, nem vesz tudomást saját igazság iránti éhségéről. Az ember irgalomért imádkozik, de nem hajlandó kiterjeszteni azt másokra."

Isac Bashevis Singer

Szakrális idézetek

"Ha tudjuk, hogy az állatokat a húsúkért ölték meg, de mégis megesszük, már elkövetjük az ölés bűnét. Ha miattunk ölik meg az állatokat, akkor a bűn hozzánk tartozik, és a halott lélek ránk fog neheztelni, nem a gyilkosra. Ha készek vagyunk megenni a húst, az azt mutatja, hogy kegyetlenek és szívtelenek vagyunk. Ezért csak egy irgalmatlan szív tud húst enni, vagy a húsevőknek irgalmatlan szívük van."

Az Igazság könyve, 201-202 oldal, 25-33 sor