Moha vegetáriánus és vegán honlapja

Megjegyzés: Itt minden recept fehérlisztet tartalmaz – mert a témánk a tojáshelyettesítés, nem a reformkonyha. Természetesen teljeskiőrlésű liszteket is lehet használni. A teljeskiőrlésű lisztek szívják a nedvességet, ezért ha könnyű tésztát akarunk készíteni, gyorsan kell vele dolgozni, hogy ne legyen ideje megduzzadni.

DURUM liszt

Nagyon jól használható tojás nélküli tésztafélék készítésére.
Fasírtok, "húsgombócok" masszájába néhány evőkanál durumlisztet kell tenni, és egy kicsit állni hagyni sütés-főzés előtt, így nem fog szétesni.

TÖNKÖLY fehérliszt

Ez is jó, de kevés tapasztalatom van vele. Kelt tésztákhoz pl nagyon jó.

Palacsinta

Hagyományos módon is készülhet, a tojást kihagyva. (Tehát liszt + víz + tej) Általában jó lesz így is, de ha keversz bele 1-2 evőkanál étkezési keményítőt, akkor biztos nem ragad a palacsintasütőbe..
Legjobb és legfinomabb ha durum simalisztből készíted. (Először a liszthez annyi vizet adok, hogy galuska sűrűségű legyen, aztán folyamatos keverés közben higítom vízzel és tejjel kb fele-fele arányban. Rakok bele egy csipet sót. Lehet bele tenni egy kis cukrot és vaniliás cukrot.) Sütés előtt legalább 1 órát pihentetni kell a tésztát, hogy ne ragadjon.
Lehet teljeskiőrlésű lisztek keverékéből is készíteni, de ezt ki kell kísérletezni. Pl zabpehelyliszt vagy korpa és teljes-kiőrlésű tönkölyliszt.

Vegan palacsinta tészta recept 12db-hoz

  • 20 dkg finom liszt,
  • 1 ev.k. cukor és 1 ev.k. vaníliás cukor,
  • 5 dl szódavíz,
  • 4 ev.k. olaj
  • és egy nagy csipet só.

Összekeverem és utána 30 percig hagyom állni. A palacsintasütőt mindegyik előtt kikenem olajjal.
Sütés után tálra borítom a palacsintát és azonnal letakarom alufóliával. Ezt mindegyiknél így csinálom, amíg kész nem vagyok. Azt vettem észre, hogy így a gőzben nagyon jól megpuhul, és senki meg nem mondja, hogy nincs benne tojás.

Főtt tészták

Nokedlit, galuskát, csipedettet, gombócot durum sima lisztből lehet készíteni tojás nélkül.
Tipp: ha nem akarsz bajlódni a csipetke és a galuska készítésével, tojás nélküli tarhonyát főzhetsz a levesbe.

Készen kapható

Durumlisztből készült száraztésztát szinte mindenhol lehet kapni különféle márkanéven.
Lehet másfajta lisztből készült száraztésztákat is kapni, elég sokfélét.
Vigyázat: a koleszterinmentesnek hirdetett tésztákat ellenőrizni kell, sokszor van bennük tojásfehérje.

Idézetek hírességektől

„Alig hiszem, hogy bármely más ország ilyen nagyszámú vegetáriánust tudna felmutatni lakosságán belül, és amely már generációk óta tartózkodik a húsevéstől – mindezt nemcsak azért, mert alkalmatlannak tartja az ember számára, hanem mert még a szellemi fejlődésre is károsnak ítéli meg."

Rajendra Prasad

Szakrális idézetek

"Ha tudjuk, hogy az állatokat a húsúkért ölték meg, de mégis megesszük, már elkövetjük az ölés bűnét. Ha miattunk ölik meg az állatokat, akkor a bűn hozzánk tartozik, és a halott lélek ránk fog neheztelni, nem a gyilkosra. Ha készek vagyunk megenni a húst, az azt mutatja, hogy kegyetlenek és szívtelenek vagyunk. Ezért csak egy irgalmatlan szív tud húst enni, vagy a húsevőknek irgalmatlan szívük van."

Az Igazság könyve, 201-202 oldal, 25-33 sor