Moha vegetáriánus és vegán honlapja

Tóth Gábor okleveles élelmiszeripari mérnök
az Oltalom Alapítvány egészségvédelmi prevenciós szakértője

1. Mit jelent az, ha valaki vegetáriánus?
A vegetarianizmus főszabályként a húsmentes étrendet jelenti, de nem jelenti feltétlenül a teljesen növényi alapú étkezést. Ismert, hogy a lakto-ovo vegetáriánusok például tejet, tejterméket, tojást is esznek. Az állati termék teljes kizárása az ún. szigorú vegetáriánusokra (vegánokra) jellemző, amely a vegetariánusok egy szűkebb csoportja.

2.  Kicsit másképpen megközelítve ugyanezt a kérdéskört, milyen jellegű ételeket eszik és milyet nem a vegetáriánus? 
A vegetáriánus részben hasonló típusú étel-féleségeket fogyaszt, mint a vegyes étrendűek, azzal a különbséggel, hogy a húst növényi fehérjével helyettesíti, (pl.: szója, búzahús, füstölt gabonakolbász, stb.).
Ezeknek az ételeknek az íze, jellege hasonló a hagyományoshoz, pl. paprikás krumpli, rakott kel, rántott tofu, hogy csak néhány példát említsek.) Van azonban számos olyan étel, ami inkább a reformtáplálkozást vallók étrendjében szerepel, sőt a vegetáriánusoknál szükség is van ezek tápanyag-kiegészítő hatására. (Pl.: főtt köles, barnarizs, tönköly, zab) 

3. Van-e arról tudomása, hogy viszonyul az orvosi kar a vegetarianizmus kérdéséhez, ill. ez a vélemény mennyire egységes?
Az orvosi kar a lakto-ovo vegetáriánus étrendi formát elfogadhatónak tartja, bizonyos feltételek mellett. A vegán étrendet elfogadhatatlannak ítélik. A hazai és külföldi (pl. tengerentúli, ázsiai) szakmai vélemények eltérőek, hiszen ezekben az országokban sokkal több tapasztalat van e tekintetben, mint Magyarországon. Emellett - köztudottan - a hagyományok és érdekek is szerepet kaphatnak a táplálkozási kultúra formálásában, és hatnak a szakmaiságra is. 

4.  Ön mióta vegetáriánus? Hogyan kezdődött ez a "viszony", már a szülei is vegetáriánusok voltak, azaz beleszületett vagy átállt?
Én mintegy 10 éve vagyok vegetáriánus, az élelmiszeripari egyetem elvégzése idején álltam át a húsmentes étrendre. Szüleim nem vegetáriánusok

5.   Ön nős, az egész család vegetáriánus? 
Nős vagyok, mindannyian a vegetáriánus elvek szerint élünk és táplálkozunk, természetesen tudományos háttérrel.

6.  Ön fiatal ember, élnek a szülei? Ha családi ebédre összejönnek, mondjuk Karácsonykor, nincs konfliktus az Önök életmódjából eredően?
Kezdetben természetesen volt köztünk némi nézeteltérés, bár ezt is pontosítani kell. Szüleimnek az a véleménye, felnőtt emberek vagyunk, cselekedjünk legjobb belátásunk szerint. A gyermekeink esetében azonban tiltakoztak, így hát némi vita után abba maradtunk, amíg a gyerekek egészségesek, addig ők ebbe belenyugodnak. Hál' Istennek a nagyobbik, - ő már nagyfiú, óvódás - szépen fejlődik, egészséges, mint a makk, a kicsi még csecsemő, szopik, hetente 30 dekákat hízik, ami messze több mint az átlag súlynövekedés ebben a korban. Mellékesen jegyzem meg, feleségem - nemcsak a vegetáriánus életmód, hanem egyéb okból eredően - nem fogyaszt tejtermékeket, és a vegetáriánus étkezéssel bőves-bőven elegendő teje van.
Visszatérve a karácsonyi ebéd kérdéséhez: némi engedményt mi is teszünk, mert - bár húst nem eszünk -, de olyan ételeket ilyenkor elfogyasztunk, amiben például tejszín, vagy tejföl van. 

7.  Ha négy kulcsmondatban meg kellene engem győznie a vegetáriánus életmód előnyeiről engem, vagy bárki mást, mit tartana legfontosabbnak? 
1. A táplálkozással összefüggő civilizációs betegségek esélye nagyságrendekkel redukálódik.
2. A korábban emésztésre fordított energia egy része felszabadul, a méregtelenítés hatékonyabb, az alvásigény csökken.
3. A mentális teljesítőképesség javul, a szellemi állapot tisztább lesz.
4. A lelki státus javul, az idegrendszeri állapot stabilizálódik a vércukorszint-optimalizáció és a szabályozó anyagok nagyobb kínálata miatt.

8.  Vannak-e hátrányai?
Természetesen, kiegyensúlyozatlan bevitel esetén lehetnek hátrányai, de korántsem annyi, mint amennyi a köztudatban él. A hiányállapotok dominánsan az elmaradott országok népességére jellemzőek. A fejlettebb társadalmak vegetáriánusai általában nem szenvednek hiánytól, csak az előnyöket élvezik. Szélsőséges esetekben B12 hiány, vashiány, kalciumhiány, stb. alakulhat ki.

9.   Ha valaki úgy dönt, hogy egyik hétről a másikra vegetáriánus életmódra áll át, hogyan reagál erre a szervezete, hogyan hat ez a testtömegre?
Talán a leglényegesebb az a tény, hogy mérhető testtömeg csökkenés indul el. Persze előfordulhat, hogy a szervezet distresszként éli meg a változást, ami káros lehet a szervezetre. A fokozatosság ezért elsődleges szempont.

10.  Mely betegségektől védettebb egy vegetáriánus és vannak-e betegségek, amelyekkel szemben éppen ebből eredően védtelenebbé válik az ember?
A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a vegetáriánusok védettebbek a szív- és érrendszeri betegségekkel, az emésztőszervi zavarokkal, az allergiával, a daganatokkal, a mozgásszervi betegségekkel, az elhízással, a kiválasztó szervi zavarokkal, az elsavasodás következményeivel szemben.
A védtelenség a hiányállapotokkal függhet össze. Ha nem kap elég kalóriát, fehérjét, ásványokat a szervezet, vagy túl sok az élelmi rost az étrendben, bél-irritációk, enzimműködési defektus, nyálkahártya gyulladások, hajhullás, körömberepedezés, immungyengülés állhat elő.

11.  A növényi tápanyagok ugyanolyan hatékonysággal szívódnak fel a szervezetbe, mint az állati eredetűek? (pl: fehérje, vas, B-12 vitamin, D-vitamin, kalcium)
A felszívódási hatékonyság eltérő lehet. A növényi vas elvileg rosszabb hatékonysággal szívódik fel, de a C-vitamin javítja a hatékonyságot. Az újabb eredmények szerint a növények rosttartalma kevésbé befolyásolja a felszívódást, és a növényi proteinek könnyebben emészthetőek. A felszívódás a párosításoktól is függ. A növényi alapanyagokhoz a szervezet alkalmazkodik, az enzimrendszer átalakul idővel. A D és B12 vitamin kiemelt figyelmet érdemel, kiegészítését adott esetben meg kell oldani.

12.  Vannak-e a vegetarianizmusnak irányzatai, és ha igen melyek azok?
Már a bevezetőben is volt szó erről, most nézzük kicsit részletesebben:
.  Lakto-vegetáriánus, aki a növényi táplálékok mellett különféle állatok tejét, vagy tejtermékeit is fogyasztja, de az állatok húsát semmiképpen
.  Ovo-vegetáriánus az az ember, aki lemond az állatok húsának fogyasztásáról, DE általában a különféle madarak, szárnyasok tojása még szerepel az étrendjén.
.  A lakto-ovo-vegetariánusok a tejet és/vagy tejtermékeket, valamint tojást is fogyasztó növényevő emberek.
.  A vegánok, - vagy más szóval következetes vegetáriánusok - szerint: "természetes étrendünket a növények alkotják", azaz ők kizárólag növényi táplálékokon élnek.
.  Érdemes még szót ejteni a nyerskoszton élőkről, akik többségében (legalább 3/4 részben) friss, nem hőkezelt, növényi ételeket fogyasztanak. Szerintük az összes állat a természetben fellelhető formában fogyasztja táplálékát, mindenféle feldolgozás, sütés, főzés nélkül, nem véletlenül...
.  Végül vannak a gyümölcsevők, akik kizárólag gyümölcsöt fogyasztanak.

13.  Ahogy az interneten a téma iránt kutakodtam, számos szakirodalmi forrással találkoztam. Ön mit ajánlana az olvasóknak, amely kerüli a hatásvadász fordulatokat, és táplálkozás-tudományi szempontból is megalapozottnak nevezhető?
Nehéz tudományosan megalapozott, vegetarianizmust valósághűen, ellenérzések nélkül bemutató irodalmat találni. A magasan kvalifikáltak nem támogatják, a támogatók nem mindig képzettek minden szempontból. Alapítványunk kiadásában megjelentetett védőnőnk egy könyvet: Reisinger Orsolya: Mérlegen a vegetarianizmus. - címmel. (Oltalom Alapítvány. 06-1/343-3333).

14.  Lehet-e erre az életformára átállni, vagy csak beleszületni lehet?
Könnyebben megszokja a szervezet az étrendet, ha a szülők a fogantatás előtt is így éltek. De természetesen az átállás is lehetséges. Az első generációs vegetáriánusoknak kell a legfokozatosabban és legtürelmesebben végezniük a váltást.
15.  Talán kicsit profán a kérdés, de azért felteszem: hallott-e olyan esetet, hogy azok közül, akik átálltak a vegetáriánus életmódra, azokat sohasem csábította el a hús illata, látványa?
A hús egy ideig hiányzik, csábítóan hat, egy idő után ténylegesen ellenérzéseket, averziót szül az emberben, sőt undort. Ennek nemcsak emocionális, lelkiismereti, hanem biokémiai oka is van. Gondoljunk bele, elvileg a gyermek nem szereti a húst, de ha "ráerőltetik" elfogadja, megszokja és megszereti. A vegetáriánus ember e gyermekkori "első" állapotra tér vissza.

16. Van-e olyan élethelyzet, (életszakasz, valamilyen betegség) amikor célszerű felhagyni ezzel az életformával?
Súlyosabb allergiák, növényi rostok erős flatulencia (gázképződés) melletti bontása esetén lehet célszerű felhagyni vele. Ezzel szemben viszont gyakorlatilag szinte mindig javasolható, bármilyen betegség esetén a vegetarianizmus valamely formája, mint megoldás.

17.  Létezik-e olyan eset, amikor valakinek - egészségügyi okokból - ellenjavallt a vegetáriánus életforma?
Nem ismerek ilyet.

18.  Mi a véleménye a gyermekkori vegetarianizmusról?
Sokkal nagyobb gondosságot, figyelmet, óvatosságot igényel, hiszen a szülőknek tisztában kell lenniük azzal, milyen veszélyekkel fenyegethet valamilyen ásványi anyagnak a hiánya. A hiányállapotok lehetőségét ismerni kell.

19.  Gyermekkorban sem hiányzik a szervezetnek a hús?
A szervezetnek nem hiányzik, hiszen az egyszerűbb népek szinte mind vegetáriánusok. A gyermekek némileg lassabban fejlődnek fizikailag, de ez csak látszat. A lelki-szellemi fejlődés üteme gyorsabb, és a felnőttkori életminőség mérhetően jobb. A hús valószínűleg nem a testnek, hanem az ízlelő rendszerünknek hiányzik.

20.  A vegetáriánus életmódba belefér a kávéfogyasztás, a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás?
Természetesen nem fér bele, hiszen a vegetarianizmus egy nagyon tudatosan megélt - magas erkölcsi értékeket képviselő - életforma, és mint ilyen, nem merül ki abban, hogy követői nem esznek húst. Teljesen ellentmondásos volna az Ön által említett élvezeti szerekkel élni, annak ellenére, hogy a felsoroltak növényi alapanyagok.

21.  Hogyan használják a fűszereket?
Csak a nem irritáló fűszerek, illetve a gyógynövény-fűszerek használata ajánlott, (kakukkfű, rozmaring, borsikafű, stb.) Az erős fűszerezést sokszor éppen az állati termékek pörkanyagai, a káros szenvedélyek, és a felfokozott ízekhez való hozzászokás idézik elő. A vegetáriánus ember ízlelő rendszere mintegy megnyugszik, nem is igényli az intenzívebb ízeket. (Természetesen vannak kivételek a Távol-Keleten.)

22.  Személy szerint Ön hogy ítéli meg a tej-, illetve a különböző tejtermékek szerepét?
Kiegészítő jelleggel hasznosak lehetnek az étrendben a természetes tejek. Korunkban azonban "ipari" tejek kerülnek forgalomba, ill. a természetes tejekben is ma véleményem szerint már több a kockázat, mint a lehetséges előny. A tej sajnos ma már - számomra - kritikus területet képvisel.

23.  Mi a helyzet a tartósítószerekkel?
Meglátásunk szerint elkerülésük elsődleges fontosságú.

24.  A nonvegetáriánus étrend forrása 20-40 %-ban állati eredetű alapanyag. Mennyire változatos étrendet lehet nap mint nap készíteni, ha ezzel az alapanyag-forrással nem számolunk?
A növényi alapanyagok tárháza és palettája kimeríthetetlenül széles. A változatosság teljes mértékben fenntartható, egyoldalúság csak a fantázia- vagy recepthiány következménye lehet.

25.  Anyagilag mi a helyzet a családi költségvetést illetően? Több, vagy kevesebb kosztpénz kell egy 4 tagú családnak havonta, ha vegetáriánus életmódot folytatnak?
A rostban gazdag étrendből kisebb mennyiség kell, és mivel egyenletesebb lesz a vércukorszint, így az ún. nassolási kényszer is csökkenthető. A gazdaságosság alapja nem az, hogy sokkal olcsóbb a növényi alapanyag, mint az állati, hanem az, hogy ezekből kevesebbet, tudatosabban fogyasztunk.

Forrás:
www.mypin.hu

Kedves Látogató! A weboldalon cookie-kat(sütiket) használok, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Kérlek, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt!
Ok