Moha vegetáriánus és vegán honlapja

Gary Yourofsky teljes népszerűsítő előadása az állatok jogairól és a vegán életmódról.

A video szövege:

Akkor csináljunk egy kis kérdés-feleletet, van még erre kb. fél óránk. Kérdezhettek, hogy tisztázzuk, ha valamit nem értettetek meg, valamit a videóban - mi történt, miért történt, hogyan kezdtem el, börtön történetek, bármit, amit akartok – válaszolok szívesen. Valaki felbukkant elsőnek hátul.

 

 

K: Mondjuk azt, hogy nem akartam vegetáriánussá válni, egy hétre elegendő étel ára, ahhoz viszonyítva, aki húst eszik, és elmegy a Walmart-ba, a Target-be vagy a Krogerbe, az élelmiszer üzletekbe, amelyek általában nem támogatják a vegetáriánusokat vagy a vegánokat, mekkora lenne az árkülönbség?

 

Gary: Ez olcsóbb lesz. Egy nagy tévhit él arról, hogy sokkal drágább vegánnak lenni. Hadd magyarázzam el ezt különféle módokon. Nos, először is, a legolcsóbb dolgok a piacon kegyetlenség-mentesek és vegánok. Rizs, bab, lencse, tészták ... És az ehhez hasonló dolgok. Ne feledjétek, ezért van az, hogy a szegény, nyomorban élő emberek szerte a világon... vegetáriánusok. A húsevés luxus. Ez csak Amerikában olcsó, mert rengeteg pénzzel támogatjuk!

 

És.. Bele szeretnék venni egy dolgot a számolásba, és ezt sosem akarja senki beleszámolni. Az egészséget. Gyógyszerek vásárlása, kórházi látogatások, orvosi vizitek, az összes tabletta, az összes vitamin, egészségügyi ellátás. Ezeket nem a vegánoknak találták ki. Ezek húsevők találmányai.

 

Én augusztusban leszek 40, nincs egészségügyi ellátásom, nem szedek vitaminokat. Nem járok orvoshoz. Nincs rá szükségem. Megfelelően étkezem és mozgok. Tehát, ha az egészséget is belevesszük a számításba, a húsevés egyértelműen a legdrágább étrend.

 

Valamint tartsátok észben, ha kész ételeket vásároltok, vegánt vagy nem vegánt, az mindig plusz kiadás. Ha fizettek a Turtle Island Foods-nak, hogy Tofurky-t készítsen, ha fizettek a Lean Cuisine-nak, hogy valamilyen húsételt elkészítsenek, az egy kicsit drágább, mert azt valaki elkészítette.

 

Tehát ha igazán jók vagytok a konyhában, ti is elkészíthetitek ezeket. Van egy recept szekció a honlapomon, van egy étterem és élelmiszerbolt rész is, így mindig utánanézhettek ezeknek a dolgoknak, kapcsolatba léphettek velem, megkérdezhetitek, hogyan készítem el a kedvenc recepteteket. Ki fogom nyomozni. A barátnőm is csodálatos szakács. Tehát vegyétek mindezt számításba.

 

Hadd mondjak még valamit - ha étterembe mentek, akár esztek húst, akár vegánok vagytok, az is mindig kicsit drágább. Tehát ne tegyetek szemrehányást: „Elmentem ebbe a vegán étterembe és drága volt.” Az Outback Steakhouse sem olyan olcsó, és a Longhorn Steakhouse, egyik ilyen hely sem.

 

És ha olyan helyre mentek enni, mint a Subway, az ő vega szendvicsük, amikor nem az 5 dolláros specialitásukat csinálják, akkor mindig az a legolcsóbb dolog az étlapjukon, olasz kenyérből, és ez vegán. Ha elmentek a Taco Bell-be, vehettek babos burritót a sajt nélkül, mocsok olcsóról akartok beszélni - 99 cent.

 

És ezt azért hozom fel, mert a diákok mindig próbálják ezt tenni: „Gary, értem, amit mondasz, de le vagyok égve, főiskolás diák vagyok, csak egy dollárom van, a McDonalds-ba kell járnom!” Hát, ugyanazt a rémes szart ehetitek a Taco Bell-ben is, oké? És rémes szart mondok, mert ha a McDonalds-ben esztek, ne mondjátok nekem, hogy az íz miatt jártok oda! Igen, uram.

 

 

K: Hogyan készíted el a vegán ételeket ugyanazzal a hús ízzel? Hús használata nélkül.

 

Gary: Igen. Ha a zöldségek és fűszerek megfelelő kombinációját használjátok, el lesztek képedve, miket lehet utánozni. Például, sokfajta ál-hal kapható, beszéltem arról a rákról attól a cégtől... Ha felmentek a Vegieworld honlapjára, V E G I E, egy G-vel, vegieworld.com, nekik van ál-rákjuk, tőkehaluk, lazacuk... bármilyen halas termék, amit kerestek. Tengeri algát használnak. A tengeri alga adja a halas illatot, és a halhoz hasonló ízt.

 

Mindannyian ettetek valamikor egy jó Portobello gombát is. Ha ráteszitek a grillezőre a Portobello gombát, elképesztő, sült hús íze lesz. Tehát gombát használnak akkor is, amikor marhahús ízesítést akarnak.

 

A nő, aki az én recept részlegemet működteti, Amy Ball, az egyik legjobb szakács, akiről senki nem tud. Keresztülmentem San Franciscón néhány évvel ezelőtt, és az egyik előnye az utazásnak, hogy ehetek szerte az országban. És tudom, mi vegán a piacon, tehát megálltam a házánál és így szólt: „Akarsz enni vegán keménytojást, Gary?” Nem mondta, hogy vegán, „Akarsz enni keménytojást”. Erre én: „Viccelsz velem? Van vegán keménytojásod? Hogy érted? Nincsen vegán keménytojás!” Erre azt mondta: „Csinálok egyet neked.” Vett egy avokádót, félbe vágta, kivette a felét. Gondolj az avokádóra, gondolj a tojássárgájára, ami keményre főtt, ugyanaz az állaga. Az egyik sárga, a másik zöld. Vette az avokádót, tett rá egy kis vegán krumplipürét, ezt kender- vagy rizstejjel készítette el, bármilyen vegán teje volt otthon aznap, ez utánozta a tojás puhaságát kívülről. Rátett két csipet sót, és így szólt: „Kóstold meg.” „Szent ég! Vegán keménytojás.”

 

Tehát, ha igazán kreatív emberek vannak a konyhában, sok kreatív szakács van, ők bármit elkészítenek, hogy valami máshoz hasonló íze legyen. Tehát ez az, amit csinálnak. Nincsenek vegyszerek! Igen?

 

 

K: Néhány húshoz hasonló ételhez futnod kell egy extra kört, és nátriumot és kukoricaszirupot adsz hozzájuk?

 

Gary: Van bennük nátrium, az biztos, egyértelmű. És tudjátok, a só olyasmi, ami a dolgoknak nagy ízt ad, tehát vigyázni kell, ha figyelni akartok a nátriumra. De nem akarom, hogy a nátriummal törődjetek, mielőtt az állati fehérjével, a koleszterinnel, a telített zsírral, és más hasonló dolgokkal törődnétek. Ez olyan értelmetlen. Mintha valaki belefújná az arcomba a cigarettafüstöt, és így szólna: „Hé Gary, igazán nem kellene elszívnod azt a gazt.” Én erre, „Micsoda? Miről beszélsz?” Ha valami egészségtelent teszel, mi értelme, hogy próbálsz távol tartani magadtól valami mást, ami egészségtelen lehet számodra? Igen.

 

 

K: Úgy látom, a veganizmus alapvető eszméje az, hogy ne használjunk ki vagy bántsunk élőlényeket, így van? Mindent, mondjuk, a tehéntől egészen az élesztőig. De mi a helyzet akkor, ha meg kell birkóznod élősködőkkel, baktérium fertőzésekkel, az ebből keletkező betegségekkel, hogyan kezeled magad?

 

Gary: Igen. Az önvédelem egy elfogadható formája annak, hogy megóvd magad.

 

K: Ez érthető, de mondjuk orvosként, a szakmádban meg kell tenned, úgy értem, be kell menj oda, és ölnöd kell...

 

Gary: Mit kell ölni? Baktériumot? (Igen.) Tehát te vagy az alapítója az „Emberek a Baktériumokkal való Erkölcsös Bánásmód Egyesületnek”? Ez az egyetlen dolog, ami zavar engem, amikor ezt felhozzák, hogy arra a szintre akarod hozni a teheneket, mint az élősködőket és a baktériumokat.

 

K: Ó nem, én a baktériumot és az élesztőt hozom egy szintre.

 

Gary: Rendben, de legtöbbször a baktériumok okoznak kárt neked? Amikor így tesznek, károsak, megvan a jogod, hogy megvédd magad és megöld azt, ami bánt téged.

 

Most hadd magyarázzam ezt el másképp: ha te és én sétálunk az erdőben, és egy medve megtámad téged és rád ugrik, tényleg azt gondolod, hogy azt mondanám, „Hú, kár... vegán vagyok, haver.” A kakát is kiverem, vagy megpróbálom kiverni a medvéből, és leszedem rólad önvédelemből. Megtámadtak téged. Ha egy ember rád ugrik ok nélkül, akkor is megvédenélek. Ha egy baktérium gyilkol téged és pusztítja a testedet, megvan a jogod, hogy elpusztítsd a baktériumot, ami téged próbál meg elpusztítani.

 

Ne felejtsd el, a tehenek nem támadnak meg minket. Csirkék soha nem támadtak emberi lényre a történelem során. Valami más, amire kíváncsi vagyok: honnan gondoljuk, hogy jobbak vagyunk, mint a csirkék, amikor lemészárlunk 35-40 milliárd csirkét minden évben ezen a bolygón? Ezt évezredek óta csináljuk. Hogy lehet, hogy a gyilkos különlegesebb, mint az áldozat? Hogy lehet jobb az elnyomó, mint az elnyomott? Visszafelé nézzük ezt a dolgot, nem vagyunk jobbak náluk. Mi vagyunk, akik megtámadjuk őket, ez tesz minket kevésbé fontossá, ezt tesz minket rosszabbá, ez tesz minket bűnössé. Igen.

 

 

K: Mondjuk, a világ népessége 8 milliárd ma. És legalábbis az Egyesült Államok lakóinak nagy része húsevő, igaz? A világ csak egy bizonyos részének jut termőföld, ahol élelmet tudunk termelni.. És úgy tűnik nekem, ha a világ nagy része vegán lesz, akkor az lenne, hogy... Ismerem az idézetedet arról, hogy a gabona 65%-a hústermékekre megy el, de hogyan tartsuk fenn magunkat hústermékek nélkül, vagy tojások, vagy...

 

Könnyen és csodálatosan. Hadd mondjak neked néhány más adatot: a szója 95%-a Amerikában - állati takarmány. a kukorica 80%-a Amerikában - állati takarmány. a zab 70%-a Amerikában - állati takarmány. Ha ezeket közvetlenül megesszük... Tudod, hogy egy hektár földön meg lehet termelni 33 tonna sárgarépát, 45 tonna burgonyát és 55 tonna paradicsomot. Egy hektár föld viszont csak 280 kilogramm húst tud adni neked. Oké?

 

Kevesebb földet használunk, kevesebb élőhelyet pusztítunk el, ha közvetlenül megesszük a terményeket. Kérlek, nézzétek meg a „környezet” szekciót a honlapomon, vagy menjetek el az earthsave.org honlapra, mindenkinek jut ennivaló.

 

Hadd mondjak még egy tényt: Tudjátok, a világ leghatalmasabb „adjunk enni az éhezőknek” szervezete, a Food for Life Global, kérem, nézzetek utána online. Amikor rátaláltam erre a csoportra, amely kizárólag vegetáriánus és vegán ételt ad az embereknek, 2 millió ételt osztanak naponta. 10 évvel ezelőtt fedeztem fel őket. Felfedeztem a második legnagyobb csoportot is, ami az „etessük az éhezőket” dolgot csinálja, az a Plenty, plenty.org a honlapjuk.

 

Mindkettő vegetáriánus csoport. Mindkettő elnökének küldtem egy levelet, amely így szól: „Ó Istenem, ez csodálatos! Végre valaki felismerte, hogy nem kell ártani az állatoknak azért, hogy segítsünk az embereken.” A válaszlevelük majdnem ugyanaz volt, valahogy így hangzik: „Ezt nem erkölcsi okokból tesszük, nem akarunk vitatkozni önnel, vitázni erről. Azért csináljuk ezt, mert olcsóbb, és 20-szor, 30-szor annyi embert tudunk ellátni, ha vegetáriánus ételt osztunk, mint amikor a csoportok húst használnak.” Újabb kérdés, valaki ott fent? Itt.

 

 

K: Egyetértek abban, hogy a zöldségek, gyümölcsök és minden ilyesmi tényleg jót tesz, de úgy vélem … Mondjuk a feldolgozott szója rossz, mert a testet extra ösztrogén termelésre készteti.

 

Gary: Hát, van egy érdekesség erről, ha a szójában lévő ösztrogén miatt aggódsz, a hús és a tehéntej dupla annyi ösztrogént tartalmaz, mint a szója. De hadd magyarázzam ezt el neked. Az ösztrogén, ami a szójában található, az fitoösztrogén, F-I-T-O, növényi alapú. A fitoösztrogének semmilyen kárt nem okoznak az emberi testre nézve. Az állati ösztrogén az, ami megvadítja a testet.

 

De van néhány jó hírem, ha tényleg aggódsz a szójafogyasztással kapcsolatban, nem akarsz enni… Ne egyél. A szójafogyasztás nem azt jelenti, hogy nem lehettek vegánok, vagy nem ehettek. Van búzahús, vagy csak említsük meg a veganizmus alapját: Gyümölcsök és zöldségek, lencse, bab és ehhez hasonló dolgok, tehát nem kell, hogy az étrend része legyen a szója.

 

És ha fel akartok menni a honlapomra, remélem szeretnétek, van ott egy teljesen új rész, az összes legendáról a szójával kapcsolatban, sokat közülük Mr. Michael Pollan, „Mindenevők dilemmája” című könyve terjeszt.

 

És erről jut eszembe, mi a frász a dilemma? Kedvesnek lenni kegyetlen helyett, az tényleg problémás az embereknek? Michael Pollan egyébiránt egy vadász, kéretlen szószólója a hús- és tejiparnak. Légy szíves ne figyeljetek a „Food Inc.” filmre vagy az ő „Mindenevők dilemmája” című könyvére, ő semmi más, csak Ted Nugent-hez hasonló. Igen.

 

 

K: Csak azon gondolkoztam, hogy te kizárólag az USA-ban készült termékeket veszel? Mivel olyat ajánlasz, ami kegyetlenség-mentes, de mi a helyzet azzal a kegyetlenséggel, amit más emberekkel tesznek a munkásnyúzó gyárakban? Csak amerikai árut vásárolsz...

 

Gary: Ó igen, mostanában. Megnézheted a címkét, ez a Hemptowntól származik. Vegán cégektől veszem a dolgaimat, amelyek rendes fizetést adnak, és igen, nem csinálom a Target dolgot többé, a Kohl’s-t vagy bármi hasonlót. Sok más téma van, ami miatt aggódni lehet, és örülök, hogy ez felmerült. De ne felejtsük el, a kegyetlenség legfőbb formája az, amit az állatokkal művelünk. De kérlek, érintsünk olyan témákat is, mint a kizsákmányoló gyárak termékei, próbáljunk helyben vásárolni, és hasonlók.

 

K: Megfizethetőnek találod ezeket?

 

Gary: Igen, tudod, 3 ilyen pólóm van. Én rendeltem őket, darabja 9 dollár volt, és igen, piszkosul olcsók is voltak. Nem olyan bonyolult erkölcsösen élni, ahogy az emberek gondolják. Mindig így tűnik, mivel másképp szoktuk meg, hogy nem törődünk vele, honnan származnak a termékek, nem törődünk vele, mi történik más állatokkal és más emberi lényekkel.

 

 

K: Melyik országokból rúgtak ki?

 

Gary: Kanada rúgott ki elsőnek 1999-ben. Azért történt, mert 1997-ben elhatároztam, hogy többet akarok tenni annál, hogy csak vegán vagyok, ténylegesen ki akartam szabadítani fogságban tartott állatokat. Tehát elmentem egy nyérc koncentrációs táborba, állatok szőrmetelepére, az Eberts szőrmefarmra Blenheimbe, Ontarióba. Michiganből származom, így Kanada csak egy ugrás, kb. fél órára, 45 percre van. Tehát elmentem erre a telepre, és kinyitottam 1542 nyérc ketrecét.

 

A nyérceket a szőrmeiparban kétféle módon ölik meg: 1. Kézzel eltörik a nyakukat, kiveszik őket a ketrecből és elroppantják a nyakukat valakinek a térdén, vagy elgázosítják őket, visszatérve a koncentrációs tábor dologhoz.

 

A dolgok rosszul alakultak akkor este, letartóztattak, és gyorsan… 540 nyérc valójában elmenekült azon az éjszakán. Lyukakat vágtam a telep kerítésébe, volt egy kis földút, és aztán 250 hektárnyi erdő. Annyit kellett tenniük, hogy átmennek az úton, és megtalálják a kijáratot. Sajnos, ezer nyérc soha nem jutott ki, ezért halálra voltak ítélve.

 

Mindaz, amit adhatok nekik, vagy bárki másnak, az esély a szabadságra. Úgy értem, ha titeket mind fogságban tartanának, el akarnák roppantani a nyakatokat, lenyúzni a bőrötöket a testetekről, hogy valaki más egy pár papucsot készíthessen. Mind ezt mondanátok: „Ember, remélem, Gary erre jár ma este, kinyitja ezt az átkozott ketrecet, és ad nekem egy esélyt!”

 

Letartóztattak azon az éjszakán, a legszigorúbb őrizetet kaptam amúgy. Hat hónapos ítéletet kaptam, 77 napot voltam bent, mielőtt elszállítottak, kidobtak és nemkívánatos személynek minősítettek.

 

És hadd mondjak el egy rövid sztorit. A börtönben együtt voltam igazán rossz emberekkel, gyerek molesztálókkal, nemi erőszak elkövetőkkel, gyilkosokkal... Megpróbáltak megleckéztetni, a környék egyik legrosszabb helyére tettek be. Tehát betettek engem egy részbe, bementem az első napon, egyfajta átmeneti helyre, mielőtt az egységemhez visznek.

 

És volt egy TV a sarokban, és az alfa hímnél volt a távirányító, 5, 5:30, 6, 6:30-as hírek. Címlapsztori Kanadában ma este: „Gary Yourofskyt, a nemzetközi terroristát börtönbe küldték ma este” „Gary Yourofsky - nemzetközi terroristát börtönbe csukták...” Megkaptam a „nemzetközi terroristát” a nevem minden említésénél, Michiganból származom, és ez Kanada, most már globális vagyok. Szóval az első napon nem ismertem senkit, álltam a cella végében, ők meg mind összegyűltek a TV körül. És végül felismerték, hogy ott vagyok bent velük. Egy fickó aki így állt ott, körbenézett... „Hé! Ez az a fickó ott hátul.. ő az.” Megfordul: „Ez az a fickó ott hátul.”

 

Az alfa hím közbelép, odasétál hozzám, hatalmas fickó, és így szól: „Te nemzetközi terrorista vagy?” Én meg: „Igen.” „Mert ez vicces, ember, nem úgy nézel ki, mint egy nemzetközi terrorista.” Erre én: „Talán mert pont az ellentéte vagyok, itt van, amit tettem, kiszabadítottam néhány nyércet, el akarták törni a nyakukat...”

 

Az első dolog, amit mondott nekem, sokat papoltam a börtönben, az első dolog, amit mindenki mondott nekem: „Mi a franc az a nyérc?” „Olyan mint egy nagy görény, a rágcsálók családjába tartozik..” És a következő, amit mindig mondtak nekem. Nem szó szerint, de a hanglejtésük szó szerint ilyen volt. Valahogy így hangzott: „Várj egy percet, betettek velünk ide... mert kiszabadítottál néhány patkányt?” A végén mindig ott volt, hogy „velünk”, tudták, hogy ők rosszak. „Velünk?”

 

Én erre: „Nem, nem, betettek ide veletek, mert 2,1 millió dolláros kárt is okoztam a nyérctelepnek, és ezzel a fickót tartósan csődbe juttattam, a mai napig. És a gazdasági szabotázst nem toleráljuk a társadalmunkban.”

 

Még egy dolog, amiről azt akarom, hogy gondolkodjatok el, amikor először letartóztattak, megtagadták az óvadékot. Azt gondolták, kiváltanám magam az óvadékkal, visszamegyek Michiganbe, és nincs kiadatás a nyérc kiszabadításért. Tehát 10 napos óvadéki tárgyalásom volt! Azért hozom ezt fel, mert felszólítanék mindenkit ebben a teremben, hogy találjon 10 napos óvadéki tárgyalást erőszakolóval, gyilkossal vagy gyerek molesztálóval. Nem fog találni. De a nyércek kiszabadítója 10 napot kap.

 

Szóval a 10. napomon az ügyvédem, Steve Rogan kiderítette, hogy pont ugyanaz a bírónő, Elaine Babcock, aki visszautasította a 10 napos óvadékot, egy Michiganből származó férfinek 3 héttel korábban 1000 dolláros óvadékot adott, másodfokú szexuális zaklatásért.

 

Tudjátok, hogyan viselkedhetnek a bírók, amikor valamit nem akarnak hallani a tárgyalótermükben. Elvörösödött, és torkaszakadtából így szólt: „Steve, ne merészelje felhozni ezt az én tárgyalótermemben! Ennek semmi köze ehhez az esethez, és ezt maga átkozottul jól tudja!” Szóval ülök ott a vádlottak padján, nem tudok most beszélni az ügyvédemmel, ő ott bent járkál, de a fejemben az megy, hogy „Ne hátrálj meg, ne hátrálj meg…” Tehát ő járkál, járkál, én meg: „Gyerünk, Steve...” És 30 másodperccel később megfordul és így szól: „Tudja mit, tisztelt asszonyom? Erről szól az egész ügy! A védencem megpróbálta megállítani a kegyetlenséget, és jelenleg börtönbe akar menni, és nyilatkozatot tenni az állatok nevében. Ön óvadékot adott ennek a fickónak Michiganből egy nőn elkövetett szexuális bűnért, és a védencemnek nem fog óvadékot adni?”

 

Ő rám nézett, első alkalommal a 10 nap alatt, és így szólt… „Hát... 10,000 dolláros óvadék.”

 

Akár egyetértünk a törvényszegéssel, akár nem, és remélem megértitek, hogy mindenki, akit közösen csodálunk: Dr. King, Gandhi, Rosa Parks, Henry David Thoreau, Jézus... mind radikális törvényszegők voltak. Minden egyes személy, aki ezen a bolygón valaha lényegi változást ért el, az radikális törvényszegő volt. Még akkor is, ha van oka, nem gondoljátok, hogy meg kellene szegnem a törvényt, vagy az embereknek törvényt kellene szegniük? Ne mondjátok, hogy 1000 dolláros óvadék kellene egy nő szexuális megtámadásáért, és 10,000 dolláros néhány patkány kiszabadításáért.

 

A lényege ennek: a nő szexuális megtámadása nem érintette a gazdaságot. És nem törődünk dolgokkal, amelyek nincsenek hatással minden rossz eredőjére - a pénzre. Kérdés?

 

 

K: A: Mi indított el? és B: Mi az a tetoválás a karodon?

 

Gary: A tetováláson én vagyok egy maszkban, ahogy egy kisnyulat tartok, és ez áll rajta: „Praesto et Persto”, ami latinul annyit tesz: „Elöl állok és szilárdan állok.” És az áll rajta, hogy „ALF- Állat Felszabadítási Front”, amely egy működő csoport, nincsen tagság, de bárki, aki felszabadít egy állatot vagy elpusztítja a helyet, ahol kínozzák őket, őt az ALF tagjának tekintik.

 

Az indított el engem, hogy a nevelőapám bohóc volt a Shrine cirkuszban. Elvitt a színfalak mögé 23 évesen. És ne felejtsétek el, szemellenzőm volt nekem is, nem érdekeltek az állatok az életemben lévő kutyákon kívül... Vagy ha egy mókus elfutott mellettem, így reagáltam: „Hé! Itt egy mókus.” De olyan voltam, mint bárki más, halott állatokat ettem, nem izgattak a tehenek, a disznók, és az, hogy min mennek keresztül.

 

És ő behívott a színpad mögé és így szólt: „Akarsz jönni, megnézni az elefántokat?” Én erre: „Hát persze! Látni akarom az elefántokat. Viccelsz? Elhozhatom Wendyt is?” Ő volt akkor a barátnőm. Ő így felelt: „Igen! Hozd Wendyt is.”

 

Tehát Wendy és én elmentünk a színpad mögé, izgatottan! Játékosan lökdöstük egymást, hogy „Én vagyok az első, az első.. első..”

 

Addig, amíg le nem értünk, és megállt bennünk az ütő. Amikor a kegyetlenséget a szemed előtt látod, nincs szükséged senkire, hogy elmagyarázza neked. Tudtam, hogy amit láttam, az gonosz. 3 elefánt volt láncra verve, elöl a bal lábuk, hátul a jobb lábuk, mind hozzá voltak láncolva a Michigan Állami Vásár raktárának beton aljzatához. Balra néztem és láttam egy majmot, üvöltve és a börtöne rácsait szorongatva. Láttam 2 tigrist jobbra tőlem, szánalmasan járkáltak.

 

És Wendyhez fordultam, elnézést a kifejezésért, de elmondom pontosan, amit akkor mondtam. Így szóltam: „Először is, mi a francot keres egy elefánt a 8 Mile és Woodward sugárúton, Detroitban?” Mire ő: „Nem tudom.” És odasétáltunk szemtől-szembe ezekhez az elefántokhoz, és ha figyeltek az energiára, és kérlek, ne gondoljátok, hogy ez furcsa, ezt tesszük mindig. Mint a babákkal, újszülöttekkel, ők nem beszélnek és kommunikálnak, de ha a baba elkezd sírni... „Kérlek ne … Szomjas vagy? Mi... éhes vagy? Pelenkát kell cserélni?” Kitalálod, nézz a szemükbe, figyeld a mozdulataikat.

 

Ezek az elefántok így himbálták magukat, neurotikusan. Nos, nem vagyok elefánt szakértő, de tudom, hogy ez nem elefánt viselkedés. Később rájöttem, hogy ez a neurotikus viselkedés minden cirkuszi elefántra jellemző, mivel láncon tartják őket. A vadonban az elefántok 30-80 kilométert mennek naponta. Belenéztem a szemükbe, nem láttam egyebet, mint reménytelenséget és félelmet, és tudtam, hogy valami nincs rendjén.

 

Tehát ez vett rá, hogy gondolkozzak.. Honnan jön az ennivalóm? Honnan származik a cipőm? Mi történik valójában egy állatkísérleti laborban? Ekkor kezdtem el vizsgálódni, említettem korábban, hogy elkezdtem járni a Thorn Apple Völgy sertésvágóhídra. Elkezdtem bemenni állatkísérleti laborokba.

 

És küzdöttem vele az elején, mint mindenki más.. hát, ahogy a legtöbb ember teszi. Nem akartam leállni az állatok fogyasztásával, mi mást fogok enni? Egész nap salátát? Úgy értem, ez igazán olyan, mint egy mítosz az emberek fejében, hogy minden vegán jégsalátán és paradicsomon él. Oké, ez nem igaz, de ezt gondoltam én is..

 

Minél többet gondolkoztam róla, annál inkább felismertem, hogy képmutató vagyok. És van itt egy paradoxon, amin szeretném, ha elgondolkodnátok: Miért hívunk néhány állatot „kedvencnek”, másokat pedig „vacsorának”? Miért harcolunk egyes állatok jogaiért, hogy boldogságban, szeretetben és biztonságban legyenek? Kutyák és macskák Amerikában...

 

De a többiek? „Hé! Vágjuk le a csőrüket! Azok a nyavalyás tyúkok, vágjuk le őket. Teljesen tudatuknál vannak! Azok a disznók, azok a kismalacok… tépd ki a heréjüket, szivasd meg őket!”

 

Hatalmas képmutatás folyik. Láthatjátok a döntést, amit hoztam. Mindössze annyit kérhetek, hogy amikor esténként álomra hajtjátok a fejeteket, tudjátok, hogy nem vagytok felelősek előre megfontolt kegyetlen tettekért. Újra, a világ elég kemény nekünk és különösen az állatoknak. Még rosszabbá kell tennünk azzal, hogy megesszük őket? Nincs szükség, ezen a napon és ebben a korban, abszolút semmilyen állati termék fogyasztására. Itt az ideje abbahagyni.

 

K: Észrevettem, amikor bejöttem ide, hogy nem vagy tagja a PETA-nak, miért van ez?

 

Gary: Óó.. most végem van. Teljes beszámoló: 2002-től 2005 novemberéig a PETA támogatta az utazásomat. Sosem voltam PETA alkalmazott. Tőlük, mint szponzortól kaptam pénzt - független vállalkozóként. Bárkitől elfogadok pénzt, azért, hogy jó dolgokat csináljak vele, nem gondolom, hogy rossz dolog elvenni a gonosz pénzt, és jó dolgokat tenni vele.

 

Nos, a PETA megvonta tőlem a támogatását 2005 novemberében, mondván, az oktatás nem fontos. Tényleg? Az egyetlen, ami bármikor jobb hellyé változtatta a világot, az volt, hogy valakit megtanítottak arra, hogy miért nem kellene megkülönböztetni vagy bántani másokat.

 

De a lényeg a PETA-ról… A PETA nevű vállalat... Az ő vállalati székhelyük Norfolkban, Virginiában van. Én pénzt viszek, és nem pénzt hozok. Mondtam már a beszéd alatt, és komolyan mondtam. Sosem kértem pénzt egy iskolától az előadásért. Sosem fogadtam el pénzt egy professzortól, hogy elmenjek az óráira. Sosem adtam körbe adománygyűjtő tányért a diákoknak. Nem hiszem, hogy fizetnetek kellene azért, hogy megtudjátok az igazságot.

 

Nos, PETA... 64,000 dollárba került nekem ez a túra évente, 35-től 40-ig az utazás, hotelek, autóbérlés, étel, benzin... Nem olcsó, mivel ha úton vagyok évente hét és fél hónapon át, fogom a maradékot, hogy egyszerűen éljek és kifizessem a saját számláimat, ami sovány, sovány fizetést kapok, hogy ezt csinálom.

 

De a végén, a könyvelők bementek a PETA székhelyére ... Ingrid Newkirk irodájába, ő a PETA alapítója és elnöke, és ezt mondták: „Tudja, 3 évig adtunk Garynek 64,000 dollárt, ez 192,000 dollár. Valamint adtunk neki 20,000 dollárt, hogy DVD-re felvegye a beszédeit, amiket ingyen kiosztott a diákoknak, pedig 10 dollárt kellett volna kérnie értük.”

 

Amikor először megkaptam ezeket a DVD-ket, az emberek mindig odajöttek és azt mondták: „Hé Gary, meg akarom osztani ezt a barátommal, barátnőmmel, apámmal, nővéremmel... bárkivel...” És azt mondtam: „Ó nagyszerű, van néhány DVD, 10 dollár az áruk.” És, tudjátok, az átlagos diák azt mondaná erre: „Le vagyok égve, diák vagyok, hogy lehet 10 dollár?” Én erre: „Hú, oké, itt van egy..”

 

Tehát a végére elosztogattam legalább a 95%-át, ha nem többet a DVD-imnek. A PETA rájött erre, kiborultak, én meg azt mondtam erre: „Srácok, 25 millió dolláros bevételetek van évente, nem oszthattok ki pár ezer DVD-t embereknek, akik valójában könyörögnek, hogy többet megtudjanak az állatjogokról és veganizmusról?” Tehát nyilvánvalóan ez vetett véget a kapcsolatunknak, amikor megvonták a támogatásukat tőlem.

 

De valami más.. Én mindig elítéltem a PETA-t, amikor először kezdtem, amíg elfogadtam a pénzüket, és most, amikor nem kapom meg a pénzüket, még mindig elítélem őket. Kizsákmányolják a nőket. Az eljárásaik olyan nevetségesek. Mindig meztelen nők után kutatnak.

 

Mint Pam Anderson, folyton Pam Anderson melleit akarják kitenni a hirdetőtáblára. Nos, figyeljetek, csípem, hogy Pam Anderson törődik az állatokkal, őszintén. De a mellei senkit nem vesznek rá, hogy vegán legyen! Nos, amikor ezt felhoztam Ingridnek, ő ezt mondta: „Tudja, mennyivel több ember látja azokat a plakátokat, mint az ön beszédét?” Én erre: „Ó, még a közelében sincs, milliókkal többen.”

 

Azt mondod nekem, hogy a srácok, akik a Time Square-en sétálnak New Yorkban, ott van egy Pamela plakát, és így szólnak: „Szent ég, nézd ezeket a melleket! Vegyünk egy kis tofut!” Nincs kapcsolat.

 

Most, figyeljetek, én megértem, miért használják a szexet, miért zsákmányolják ki a nőket, hogy eladjanak termékeket, nem szeretem ezt. De ha azt mondod a srácoknak: „Fújd ezt magadra, és 12 nő fog megragadni a folyosón és lefekszik veled!” Ember! A pasik erre: „Adj nekem egy AXE-t, fújd rám mindenhova!” Azt mondod egy pasinak: „Ágyba bújnak veled, ha Harley-t veszel!” A pasik Harley-t akarnak majd venni! De megmutatod Pam Anderson melleit.. Semmi. Itt be, ott ki. Nincs hatása.

 

És még sok rémes dolog történik a PETA-nál. Van egy írásom a honlapomon, ha rámentek a „Más Állatjogi Témák” gombra, van egy írásom, a címe az, hogy „Mi a gond a PETA-val?” és „Mi a gond az Amerikai Állatvédő Egyesülettel (HSUS)?” Ami nem más, csak egy állatjóléti csoport, egyáltalán nem akarják az állatok szabadulását. Következő. Menjünk fel ide, és visszamegyünk majd oda egy perc múlva.

 

K: Említetted a házi kedvenc dolgot korábban, milyen érzés, hogy vannak húsevő kedvenceid, és húst adsz nekik?

 

Gary: Rossz ötlet! Nos, hadd vezessem ezt fel, nem vonom kérdőre senki szeretetét a kutyája vagy macskája iránt... Ha józan személyek, emberek vagytok, akiknek kutyájuk és macskájuk van, bánjatok velük családtagként. Michael Vick-el ellentétben...

 

De felhoztál egy fő problémát velük kapcsolatban. Nos, először is, ők húsevők. Nos, ez azt jelenti, hogy le kell igáznunk és meg kell ölnünk még több tehenet, disznót, csirkét, pulykát és halat, hogy etessük a kutyákat és macskákat, akiket jobban szeretünk, mint a teheneket és disznókat.

 

Nos, hallgassatok meg erről... Nem érdekel, mit tesznek a ragadozók a vadonban. Kit érdekel. Megvan az Élet a Bolygón, a Föld Bolygó sorozat, figyelem őket a National Geographic adón, nézhetem, ahogy az oroszlán darabokra tépi a zebrát, nem zavar.

 

De nincs jogunk ölni az ő érdekükben. Elmagyarázom ezt egy egyszerű módon. Kinek van macskája? Van valakinek macskája elől? Kimész-e valaha és megölsz-e madarakat a macskádnak? (Nem, ő kapja el őket.) Köszönöm. A macskák saját maguknak teszik. Senki nem öl madarat a macskájának. De fizettek embereknek a vágóhídon, hogy madarakat öljenek a Science Diet, Iams, és hasonló állateledelekért. Ugyanúgy, ahogy fizetünk embereknek, hogy csirkéket és disznókat öljenek le nekünk, mert a legtöbb ember nem tudna kést döfni... valaki más torkába. Tehát rossz ötlet húsevő állatot tartani.

 

Nos, jó hír: napjainkban van vegán kutya- és macskaeledel. Nos, mindazonáltal… Nem azért vagyok itt, hogy vegánná neveljem a kutyátokat és macskátokat. Nem rúgtak ki 5 országból, erről jut eszembe, a másik 4 ország, valaki kérdezte: Anglia, Észak-Írország, Wales és Skócia. Annak ellenére, hogy sosem jártam ezekben az országokban, ők megelőző módon kidobtak engem, mivel nem kedvelték az írásaimat.

 

De nem azért tartóztattak le 13-szor, hogy vegánná neveljem a kutyádat és macskádat. De, ha tudod, mi van a kutya- és macskaeledelben...

 

Hadd említsem meg a kutya- és macskatartás másik problémáját, túltenyésztjük őket. Minden évben meggyilkolunk 5-10 millió kutyát és macskát a menhelyeken... Ezek most vágóhidak. Tehát moratóriumra is szükség van, amíg minden ketrec üres nem lesz.

 

De az az 5-10 millió kutya és macska a menhelyeken, akiket megölünk évente, emeld fel a kezedet, ha azt hiszed, a szeméttelepre kerülnek. Tévedtél. Hetente egyszer a kukásautó eljön, felszedi őket mind, bedarálják és eladják őket a Science Diet, Alpo és Iams, az összes állateledel gyártó cégnek. Tehát kannibálokká tesszük a kutyáinkat és a macskáinkat, és még csak igazi húst sem esznek, amit normálisan ennének.

 

Sosem beszéltem a vegyszerekről, amit megesznek az emberek minden állatban. Ez is nektek van! Ez egy teljesen más téma, én inkább az erkölcsre és hasonlókra fókuszálok..

 

Oké, de ők.. vegyszerekkel kezelt húst esznek. Azt eszik, ami megmarad a vágóhíd padlóján, amiket mi nem eszünk meg. Mindig, amikor van egy hús visszahívás, vagy spenót visszahívás az E. coli miatt.. Ugye nem gondoljátok, hogy ez a dolog a szeméttelepen végzi? Science Diet, Alpo és Iams… Tehát ez az, amiért jobb nekik a vegán étel.

 

Most mutatni akarok valamit, gyorsan. Tudtam, hogy ez fog történni ezen a nyáron. Sosem mutattam ezt meg korábban, de... A kutyám, Rex, 2004-ben hunyt el, 15 éves volt. És Rex vegán volt, életének utolsó 9 évében. Nature’s Recipe, vegán kutyaeledel recept.

 

Ne mondjátok, hogy Rex nem néz ki csodálatosan, mert igen. Mert amikor vele utaztam, és ő sokszor eljött velem a túrákra, elvittem őt állatorvoshoz, amikor kellett, minden állatorvos kiborult és így szólt: „Ó Istenem! nem tarthat egy kutyát vegánként Gary, azért, mert ön vegán! Ő húsevő!” Erre én: „Folytassa, csináljon vérvizsgálatot rajta.” Mind elvégezték a vérvizsgálatot, hívtak 3-4 nap múlva, és ezt mondták: „Mr. Yourofsky, minden állatorvos a hátsó szobában van, meg vagyunk döbbenve. Az ön kutyájának van a legelképesztőbb egészsége, amit valaha láttunk.” Én erre: „Igen, mert a kutyám nem eszik szemetet.”

 

És amikor azt mondom, „szemét”... Amikor a Thorn Apple Völgyben voltam hat hétig, minden nap láttam egy teherautót beállni a parkolóba, az oldalán felirattal: „emberi fogyasztásra nem alkalmas hús”. Láttam a teherautót bemenni a kis közbe mindennap, fogott három szemeteskukát és kiöntötte... A szemetes kukákat. Rögtön az állateledel gyárnál. Nem volt nehéz lenyomozni. Tehát ezért jobb a vegán étel.

 

Nos, a vegán macska eledel, erről jut eszembe, nincs a piacon, fel kell menni online azt hiszem a vegancats.com, vagy az evolution.com honlapjára. De a vegán kutyaeledel elérhető minden állateledel boltban, amit láttam. Nature’s Recipe a neve. Kérdés? Ó, sajnálom, látom, hogy kifutottunk az időből. Tudjátok mit? Köszönöm szépen, hogy meghallgattatok, nagyra értékelem.

Idézetek hírességektől

"Nem lehet jogunk azokra az állatokra, melyek a szárazföldön élnek, ugyanazzal táplálkoznak, ugyanazt a levegőt szívják, ugyanazt a vizet isszák, mint mi. Kétségbeesett kiáltozásaik kínosan hatnak ránk, mikor leöljük őket, úgy hogy szégyenkeznünk kell cselekedetünk miatt."

Lev Tolsztoj: Mindennapra (Március)

Szakrális idézetek

"Az állat gyilkosa nem ismerheti meg az Abszolút Igazság üzenetét."

Bhágavata-purána, 10.1.4

Kedves Látogató! A weboldalon cookie-kat(sütiket) használok, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Kérlek, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt!
Ok