Moha vegetáriánus és vegán honlapja

A vegán életmód és vegán táplálkozás ellenében felhozott érveknek és egyéb jó tanácsoknak se szeri, se száma. Ugyanakkor ezek legtöbbje olyan hajmeresztő képtelenség, hogy annál csak az furcsább, hogy tényleg akad ember, akik elhiszi őket.

A kisgyerekkortól belénk nevelt étkezési szokások megváltoztatása egész biztosan nem egyszerű, ezért még érthető is, hogy a téma automatikusan önvédelmi mechanizmusok sorát indítja be. Az sem csoda, hogy sok mindenevő kész akár hosszasan kutakodni, csakhogy a vegánizmusnak valamilyen esetleges negatív következményére ráleljen ahelyett, hogy a legcsekélyebb teret adna annak az ezernyi más oknak, amiért igazából mégiscsak jó lenne vegánnak lenni.

A továbbiakban álljon itt a népszerű ellenérvek közül tíz. Alatta pedig a rájuk adható lehető legegyszerűbb válaszok.

1. Ha mindenki vegán lenne, a szarvasmarhák és a sertések elözönlenék a világot.

Valóban nagyon sok tehén él a földön napjainkban. Ahogy disznó, birka, kecske és csirke is. Minden percben kb. 100 ezer haszonállat születik világszerte. Természetesen a következő percben ez 100 ezer leölt és feldarabolt haszonállatot is jelent, ahogy jön a következő és a következő generáció.
Hiszen így megy ez. Évente 70 milliárd haszonállat jut erre a sorsra, amiben még benne sincsenek a tengeri állatok, és azok, amiket nem darabra, hanem súlyra mérnek.

Vajon ha minden ember vegán lenne, akkor őrjöngő szarvasmarhák milliói lepnék el az utakat? A városok tele lennének trágyával? Sőt, az egész világ disznóóllá változna?

Dehogy is.

Az a helyzet, hogy az összes haszonállat azért létezik, mert az ember ilyen elképzelhetetlen méretekben tenyészti, és természetellenesen magas számban tartja.

Egy olyan elképzelt világban, ahol minden ember vegán, ezek az állatok egész egyszerűen nem is léteznének.

Ha a teljesen vegán világ egyáltalán megvalósul, az emberek fokozatosan térnek majd át a növények fogyasztására, így a kereslet fokozatosan fog csökkenni, majd tűnik el, akárcsak az állatállomány.

2. Akkor csak növényeket együnk? Hiszen a növények is éreznek!

Biztos, hogy a növények éreznek fájdalmat? Pedig nincs központi idegrendszerük, ami leginkább arra enged következtetni, hogy egyáltalán nem éreznek fájdalmat.

Amikor a cserepes fűszernövényedről leszakítasz egy levelet, vajon hallod az ordítását? Látod-e, ahogy megvonaglik? Egyáltalán, bármilyen védekezést tapasztalsz-e? Még ha feltételezzük is, hogy a növények éreznek fájdalmat valamilyen, tőlünk egészen eltérő módon, vajon meghal-e a növény, amint lecsíped a levelét? Ettől elszárad-e? Vagy elpusztul?

Nem.

Ugyanezt tapasztalod-e állatok esetében? Amikor egy malacot kettévágnak, az elég erős fájdalmat érez. Torkaszakadtából ordít, kínlódik, vergődik, teljesen úgy, mint egy ember tenné. És igen, a malac elpusztul, és nem fog új bordákat vagy lábat növeszteni. A növény viszont új leveleket hoz. Sőt, sok növény nemhogy regenerálódik, de élettel telik meg, ha megmetsszük.

A legérdekesebb mégis az, hogy a legtöbb növény mintha kifejezetten azt “akarná”, hogy megegyük. A fák tápanyagokkal teli, kellemes ízű termést hoznak, hogy a növényevők szívesen fogyasszák el őket. A magokat messzire víve (és ürítve) hozzájáruljanak a növény elterjedéséhez és fennmaradásához. A finom gyümölcsök és olajos magvak érlelése a természet egyik legszebb eszköze az állatok táplálására és egyben a növények fennmaradására.

Ha valaki még ezután is annyira aggódik a növények érzései miatt, gondoljon bele, hogy a húsevők sokkal több elpusztult növényért felelősek a húsfogyasztáson keresztül. Hiszen egyetlen szeletke hús elfogyasztásához az állatot előbb több tonna növénnyel kellett megetetni annak egész életében.

3. Kipróbáltam a vegán életmódot, de szörnyen elgyengültem tőle, és már-már veszélyeztette az egészségemet

Ebbe a hibába nagyon könnyű beleesni, és a kezdő vegánok közül sokan bele is esnek.

Jobban megnézve, a mindenevő étrend elég egyhangú. Tejterméket, húst, tojást tartalmaz minimális zöldség és gyümölcs társaságában. Ezért amikor a párizsis zsemle, rántott csirke, pörkölt és tojásrántotta eltűnik az étrendből, nem sok marad. Egy kezdő vegán sokszor el sem tudja képzelni, hogy egyáltalán mit tudna enni a továbbiakban.

A valóságban a vegán étrend miatti rossz közérzet nem a vegánság hibája, hanem a TE, SAJÁT vegán étrended következménye.

A vegán étrend magában nem lesz automatikusan egészséges. Vegán a cukor és vegán az alkohol is. Létezik vegán hamburger, amiből ha napi ötöt megeszel, ugyanúgy szép nagy darab leszel, mint a húsostól.

Ahogy komoly problémákat okozna, ha egész nap, minden nap csak és kizárólag csupán sült csirkét ennél, nem tesz jót az sem, ha csak és kizárólag fejes salátán élsz.

Az egészség a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozásban rejlik, és ennek része kell, hogy legyen a gyümölcs, zöldség, gabonák, olajos magvak, és minél kevesebb feldolgozott élelmiszer, mint a tészta vagy az édesség.

Napjainkban világszerte több, mint 600 millió vegetáriánus él, és a számuk napról napra emelkedik. Léteznek vegán családok, vegán gyerekek és vegán étrenden lévő terhes nők. És nemcsak, hogy tökéletesen egészségesek, de valószínűleg jóval egészségesebbek, mint azok, akik resztelt májakkal és sült húsokkal táplálkoznak.

Egyszóval, maga a vegán étrend sem nem egészséges, sem nem egészségtelen. Te teszed azzá, ami. Az interneten rengeteg tanácsot és receptet találsz ezzel kapcsolatban, csak keresni kell. :)

4. Allergiás vagyok a szójára és a gluténra

Miért, a vegánok kizárólag szóján és búzán élnek?

Dehogy!

A növényi étrend hihetetlenül gazdag és változatos. Még tíz évnyi vegánság után is marad sok olyan ennivaló, amit nem kóstoltál. A húsevés ennél sokkal szegényebb alternatívákat kínál (hacsak persze nem eszel bormártásban főtt patát vagy rántott szőrmét).

Ha nem szeretsz valamit, vagy allergiás vagy rá, akkor egész egyszerűen ne egyed. Hidd el, a fennmaradó választék is hatalmas lesz.

5. Az embernek szemfoga van, tehát ragadozó, ezért húst kell ennie

Hihetetlen, hogy egy ekkora badarság milyen széles körben el tud terjedni, főleg ma, az internet korában.

Kérlek szépen, üsd be a Google-ba, hogy „oroszlán fogazata”, és jól nézd meg a találatokat. Most menj a tükörhöz, és nézd meg a saját szádat. Ha kész vagy, keress rá a zebra és kecske fogazatára is.

Kész vagy? Szerinted melyikre hasonlít jobban a tiéd?

A ragadozók szemfoga hatalmas. Tőrként meredezik, hegyes, és általában hajlított formájú is. Ha már harapott meg véletlenül a macskád vagy a kiskutyád, tudod, miről beszélek: arra való a szemfoguk, hogy meg tudják vele ragadni az áldozatot, és a csontról könnyen letépni a húst.

Az ember szemfoga kicsi, lapát alakú, és a vége sem különösebben éles.

Nyomd bele az ujjad a szemfogadba, nem fogja megsebezni. Ha bármilyen állatot próbálnál megragadni a fogaiddal és akarnád így megölni, annak valószínűleg egy kiugrott állkapocs és pár törött fog lenne az eredménye.

6. Szeretném szoptatni a babámat, de a tej nem vegán

Ez elég viccesen hangzik, igaz? Pedig ez az érv időnként fel szokott merülni a baba-mama fórumokon. Kérdés, hogy mennyire gondolja komolyan az illető az ilyesmit.

Ha jól értem, arról beszélünk, hogy a vegán étrend tartózkodik minden állati alapanyagtól, ide értve a tejet is. Vagyis egy vegán anya nem etetheti tejjel a gyermekét, amennyiben őt is vegánnak szeretné nevelni.

Ezt a butaságot!

Ha az egészségügyi vonatkozásait nem is nézzük, a bolti tejjel az a legnagyobb baj, hogy erőszakkal szerezzük meg. Fájdalom és halál tapad hozzá. Az anyától erőszakkal szakítják el a borját, végül pedig mindkettőt lemészárolják. A teheneket folyamatosan a mesterséges megtermékenyítés, ellés és tejelés körforgásában tartják. Születésük után a borjakat elveszik az anyjuktól, majd a tejet lefejik, hogy azt a kicsi helyett az ember ihassa meg. A hím borjakat szinte azonnal megölik, így a kis bikákból lesz a népszerű borjúpörkölt meg a borjú bécsi. Olyan kicsik még, hogy gyilkosaik kezéből is szopni próbálnak, amint a halál felé vezető rámpán terelik őket. Ha nőstény a borjú, akkor az anyjához hasonló sorsra jut.

Az egyébként növényevő szarvasmarhákat olyan tápokkal etetik, amik egyéb állati részeket tartalmaznak, mint pl. darált halat és vágóhídi melléktermékeket (mert igen, a szarvasmarhákat saját magukkal etetik meg).
Ezek a tápok a megfelelő gyógyszeres és hormonális kezelésekkel kombinálva eredményezik az abnormális tejhozamot, nem ritkán a természetes tízszeresét.

Egyszóval ha egy anya fog egy másik nőt, bezárja, majd egy spermiummal teli fecskendővel erőszakkal teherbe ejti, a szülés után elveszi a csecsemőjét, majd a tejet fejőgépekkel szerzi meg tőle azért, hogy azt a saját gyerekének adja, akkor ez a szoptatás nem vegán. De az összes többi eset igen. Az emberanya önként adja a tejét gyermekének, pontosan úgy, ahogy a tehén tenné a borjával, ha az ember engedné. A szoptatás teljesen természetes és egészséges is.

7. Ha isten nem akarná, hogy húst együnk, nem teremtette volna ilyen finomra.

Nem feltétlenül szeretnék vallási kérdéseket feszegetni, de a vallások általában egyetértenek abban, hogy az isten irgalmas lény. Akkor pedig, ha tényleg azt szeretné, hogy állatokat együnk, akkor valószínűleg úgy intézte volna, hogy azok is gyümölcs módjára fán nőjenek, és ne érezzenek félelmet és fájdalmat, amikor megöljük őket. De sajnos éreznek.

Ha vallásos vagy, biztosan hallottad már azt a parancsolatot, hogy Ne ölj. Ez a parancsolat elég egyértelmű, és nem kapcsolódik hozzá olyan lábjegyzet, hogy kivéve, ha állat, és kivéve, ha finom, és kivéve, ha meg akarod enni.

Az, hogy a hús finom, az egyik legképtelenebb érv amellett, hogy megegyük. Egyrészt magában nem finom. Azért kell sózni, sütni, főzni, pácolni, mindenféle fűszerekkel (kivétel nélkül illatos növények) elfedni a szagát, ízét. Ha a húsnak szaga van, attól az ember rosszul lesz. Az igazi húsevő (ragadozó állatok) számára nincs is ínycsiklandóbb, mint egy állott, nyers, szagló húsdarab. Az embert az ilyen megbetegíti, sőt, akár végzetes is lehet.

A másik oldalról a patkány, a svábbogár, a macska, és bármi, még az emberhús is lehet finom, ha megfelelően készítik el, és finom fűszerekkel ízesítik, ennek a kannibálok a megmondhatói. Ugyanakkor nem hiszem, hogy szívesen ennél finoman elkészített patkányt vagy embercombot. Az ember gondolkodásra képes, és komplex erkölcsi rendszere alapján húzza meg a határokat.

8. Nem azért kerültünk évezredek alatt a táplálkozási lánc csúcsára, hogy növényeket együnk. Az ember csúcsragadozó.

Ilyenkor szeretném megkérdezni, hogy mi alapján érzi magát az illető a táplálkozási lánc csúcsán. Az ember valóban igen fejlett civilizációt hozott létre, de a másik oldalról nézve viszont az egyetlen faj, ami tönkreteszi a környezetét, a saját bolygóját, az otthonát, így végső soron önmagát is. Ez az intelligencia elég viszonylagos, és inkább ne nevezzük mindenek felett állónak.

Hát, az ember felsőbbrendűsége talán a fizikai erejében rejlik? Inkább ne gondoljunk bele, hogy egy elefánt vagy egy tigris három másodperc alatt mire lenne képes az ember ellen.

Vajon az ember különlegessége a gyors mozgása? Hát, nem igazán, mert a leglassúbb állatokhoz mérhető. Még egy apró termetű kutya is megelőz.

Valójában az a helyzet, hogy ha egy embert beküldenénk a dzsungelbe, körülbelül annyi esélye lenne a túlélésre, mint egy aranyhalnak a piranják között.

Az ember egyedül a technológiának köszönhetően bír el a többi állattal. Fegyver és gép: ebben rejlik az ereje. Biológiai szempontból azonban egyáltalán semmi nem emel minket a táplálkozási lánc csúcsára. A vadász, aki puskájával büszkén jön-megy és lövöldözik az erdőben, korántsem lenne ilyen jókedvű, ha a puszta kezével kellene, és egyenlő (!) harcba szállnia az állatokkal.

9. A tehenek tőgyét szétfeszítené a tej, ha nem fejnék meg őket

Már gyerekként is sokszor találkozunk ezzel az érveléssel, és sokan el is hiszik. Pedig a tehén tőgye egyáltalán nem robban szét, ha nem fejik meg. Pontosan ugyanúgy működik, mint minden emlős emlője, ha az utód nem szopik már.

Egy darabig szivárog még belőle a tej, kellemetlen érzet és fájdalom jelentkezik, de akárcsak az ember esetében, a szervezet nagyon hamar észleli, hogy nincs a tejre szükség, ezért először egyre kevesebbet és kevesebbet termel, majd teljesen beszűnteti a tejelválasztást.

Ez ilyen egyszerű. A megellett tehén semmiben sem különbözik egy kismamától. Annyi tejet termel, amennyire a kicsinyének szüksége van, azaz fokozatosan egyre kevesebbet, majd semmit. Ez a folyamat járhat kellemetlenségekkel, de a tehén tőgyét egész biztosan nem feszíti szét a tej, ezért megmenteni sem kell őket ettől.

10. Megszoktam a húsevést, engem így neveltek

A szokás hatalma tényleg nagy úr. Hasonlóan nagy erő kell belátni, hogy a szüleink nem a helyes módon neveltek minket. Pedig a szüleink egyszerűen úgy neveltek minket, ahogy azt a legjobbnak látták. A tudásuk legjavát nyújtották, ami már magában jó szülővé teszi őket.

Ugyanakkor valami nem lesz attól automatikusan helyes, ha „mindig is így volt”, vagy attól, hogy akár évszázadok óta így folyik, és így éltek a szüleink is.

Sok embernek vannak fajgyűlölő vagy homofób szülei. Vajon ettől ez helyes viselkedés lesz? Nem.

Nem sokkal ezelőtt (van, ahol még sajnos ma is) a férfiak a nőket következmények nélkül megverhették, megerőszakolhatták, bezárhatták a négy fal közé. A nőknek pár évtizeddel ezelőtt még szavazati joguk sem volt. Vajon akkor a nők elnyomása helyes és követendő gyakorlat? Nem.

A rabszolgaság is teljesen elfogadott szokás volt évezredeken keresztül. Ezeket a szerencsétleneket adták-vették, kínozták, dolgoztatták a gazda kénye-kedve szerint. Minden család gond nélkül tarthatott és használhatott rabszolgákat. Sok vér kifolyt, sok felkelés lezajlott, amíg a rabszolgaságot végül eltörölték.

Változnak az idők, változnak a szokások. Fejlődik a társadalom, benne pedig az ember. Ezért egyáltalán nem biztos, hogy ha valami széles körben elfogadott, akkor helyes is.

Ha a többség úgy is gondolja, neked egyáltalán nem kell követned olyasmit, amiről azt gondolod, hogy helytelen és hibás.

Az állatok nem „hús”. Élő, érző  és élni akaró lények, ugyanúgy, mint az ember. Minden egyes falat „húsban” ott van egy bezárt, zsúfoltságban megnyomorított, megcsonkított, és mesterséges tápon tartott állat az összes beletömött gyógyszerével, hormoninjekcióival, őt megbetegítő stresszével, aminek a végén ott van a méltánytalanul korai halál.

Erre a gyakorlatra nem jogosítja fel az embert semmi, és az állatok pedig egyáltalán nem érdemlik meg a sorsukat csak azért, mert védekezésre képtelenek.

Tegyél a halál és a félelem ellen!
Legyél vegán! Hiszen, olyan könnyű.

 

(forrás: www.kertkonyha.hu)

Kedves Látogató! A weboldalon cookie-kat(sütiket) használok, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Kérlek, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt!
Ok