Moha vegetáriánus és vegán honlapja

Életmód

Ha ezt az oldalt olvasod, valószínűleg (a kíváncsiságot leszámítva) úgy gondolod, szeretnél vegetáriánus lenni. Abban szeretnénk itt segítséget nyújtani, hogyan kezdj neki, mire számíthatsz.

Van aki minden nehézség nélkül egyik napról a másikra lesz vegetáriánus, van akinek ez néhány hónapig tart.

Hogy sikeresen leküzdd az esetleges kezdeti nehézségeket, a következőket tartsd szem előtt.

 • A húsevéshez sokáig szoktattad a szervezetedet, elmédet és környezetedet. Elszántnak kell lenned! Ne hagyd, hogy ezek a szokások visszahúzzanak. (Ezen a honlapon sok mindent találsz, amiből kiderül, hogy valóban csak egy szokásról van szó.)
 • Nyugtasd meg a környezetedet (saját magadat is), hogy egészséges dolog vegetáriánusnak lenni, ne féljenek, hogy megbetegszel. A honlapon ehhez is találsz segítséget.
 • Tisztában kell lenned azzal, hogy az ember gondolatainak nagy hatása van a testére. (Az orvostudomány pszihoszomatikus eredetű betegségeknek nevezi, amikor a betegséget a lelki harmónia hiánya okozza.) Ha állandóan azt figyeled, milyen bajod lett, mióta vegetáriánus vagy, biztosan találsz valamit előbb-utóbb, de ennek nem az étkezésed lesz az oka. Próbáld meg az elméd jeleit nem összekeverni a szervezeted szükségleteivel, de azért vedd észre, ha valami nem stimmel. (Persze ezt sokkal könnyebb leírni, mint megcsinálni.)
 • Esetleg szedhetsz valamilyen multivitamint. Ez nem kell, és főleg nem a vegetáriánusság miatt. A mai környezetszennyezett, stresszel teli, rohanó világban bárkinek jól jöhet.
 • Próbálj meg változatosan étkezni, sok zöldséggel gyümölccsel. Ha csak üres vajaskenyeret, főtt krumplit eszel, tényleg hiánybetegséged lehet hamarosan.
 • Legyél türelmes! Hamar meg fogod tanulni, milyen vegetáriánus dolgokat tudsz vásárolni a környeztedben.

Általános irányelvek

A piacon levő élelmiszerek változnak. Ha új dolgot veszel, mindig ellenőrizd az összetevőket.

Ha étteremben eszel, különösen sült ételeknél mindig kérdezd meg a következőket:

 • Csak növényi olajat használnak?
 • Mást is sütnek az olajban? Például húst sütnek ugyanabban az olajban amiben a zöldségféléket?
 • Használnak csirke, marha vagy hasonló fűszereket, leveskockákat, porokat az ételek elkészítéséhez? (Főleg ahhoz az ételhez, amit enni akarsz.)

Ha pizzát veszel, kérd, hogy tiszta késsel vágják fel. (vagy ne vágják fel.)

A Pizza Hut pizza általában ok, de van olyan szószuk, amiben húsalap van. Ezért jobb nem enni a Pizza Hut-ban, mert a szószban lehet állati anyag, és a pincér nem biztos, hogy ezt tudja. És a szószokat könnyű összekeverni.

Vendégségben idegen helyen, vagy ahol nem tudják, hogy vegetáriánus vagy, ne fogadj el semmilyen házi készítésű tésztafélét (és boltit se, hacsak nem ismered és biztos, hogy OK). Nem csak tojás lehet benne, de zselatin tartalmú vaj, vagy bármilyen adalékanyag. Ez néha nehéz, mert a háziak erőltetik, és esetleg meg is sértődnek. Nem kell feltétlenül megmondani, hogy vegetáriánus vagy - ezzel gyakran a vendéglátót kényelmetlen helyzetbe hozzuk, mert mindenképp meg akar kínálni valamivel. Olyan indokkal kell elutasítani, amit ők is el tudnak fogadni - mondhatod, pl. hogy egészségügyi okból. Vagy diétázol, jól vagy lakva stb. Hazudni persze nem kell - de az egészségügyi ok és a diétázás nem hazugság, csak nem a teljes igazság. Kérhetsz esetleg egy csésze teát, akkor nem érzik úgy, hogy visszautasítottad őket.

Makrobiotikus táplálkozás

Az étrend gerincét teljes értékű gabonafélék alkotják, amelyek kiegészülnek zöldségfélékkel, hüvelyesekkel. A 10 fokozatú táplálkozási rendben a sort a gyümölcsök és olajos magvak zárják. Az irányzat követőinek célja a hagyományos táplálkozástól eljutni a legmagasabb fokozatig, amikor csak magvakat és gyógyteákat fogyasztanak.

Lakto-ovo vegetarianus

Tejet és tejtermékeket, valamint tojást is fogyasztó növényevő ember táplálkozása.

Ovo vegetáriánus

Növényi eredetű élelmi-nyersanyagok (gabonafélék, zöldségfélék, gyümölcsök, olajos magvak) mellett megengedi a tojás fogyasztását.

Lakto vegetáriánus

Növényi eredetű élelmi-nyersanyagok (gabonafélék, zöldségfélék, gyümölcsök, olajos magvak) mellett megengedi a tej és a tejtermékek fogyasztását.

Vegán vagy (következetes) vegetárianus

Tisztán növényevő táplálkozás. Az embert képességei, tulajdonságai, érzékszervei mind-mind a növényevésre teszik alkalmassá, ahogyan azt tudósok is bebizonyították és kijelentették, így Karl von Linné, svéd természettudós is: "Az ember külső és belső felépítése az állatokéval összehasonlítva azt mutatja, hogy a természetes étrendünket a növények alkotják."

A vegan használata egyértelműbb, mivel gyakran a különböző vegetáriánus táplálkozási modók gyűjtő neveként használják a vegetáriánus kifejezést, nem részleteve, hogy milyen vegeráriánus valki.

Nyers vegán (nyerskoszt), vagy élő étel vegetarianus

A többségében friss, nem hőkezelt, növényi ételeket fogyasztó személy táplálkozása. Az összes állat a Természetben fellelhető formában fogyasztja táplálékát, mindenféle feldolgozás, sütés, főzés nélkül, nem véletlenül...

Ebben a menüpontban azt találod, hogy hogyan kell vegetáriánus, vagy vegán életmódot folytatni.

Listákat is készítettem, amelyek segítségedre lesznek egy bevásárlás során. Milyen vegetáriánus ételek vannak, hogyan lehet hagyományos ételekben alapanyagokat (pl.: tojást) helyettesíteni.

Ne lepődj meg a vegetáriánus, akár vegán kutya tartáson sem. Talán hazánkban ez még különlegességnek számít, de négylábú barátaink is fejlettek és egészségesek lehetnek, ha megfelelő növényi étrenddel táplálod őket. Más országokban ennek már komoly kultúrája van. (például Olaszországban kezdő csomagot árulnak ehhez.)

Remélem hasznos olvasnivalót találsz ezen a részen, csakúgy, mint az egész honlapon.

Ez nem csak a te hóbortod. Hozzád hasonlóan rengetegen táplálkoznak így, köztük nagy gondolkodók, hírességek, rendkívüli teljesítményt nyújtó sportolók bizonyítják, hogy az élet bármely területén sikeres lehetsz. Sokuk szerint ez hozzásegít ehhez, nem pedig csak nem gátol. A vallások, spirituális irányzatok is erre tanítanak.

Azoknak a termékeknek a listáját találod itt, amelyekről nem magától értetődő vagy csak kérdezősködés után tudhatod, hogy vegetáriánus (lakto-vegetáriánus, vagyis nem kell megölni hozzá állatot). De jó eséllyel megtalálható a nagyobb áruházakban.

Nem sorolom fel a csak Bio boltokban kapható rengeteg vegetáriánus készítményt, húspótlókat, pástétomokat találsz. Azért mindig figyelj oda, hogy mit veszel, van amelyik biobolt még bio-húst is árul.

A lista korántsem teljes. Csak amiről megtudtam, azokat teszem itt közzé.

A honlap létrehozása óta igazán örvendetesen megszaporodtak az ilyen termékek. Egyre könnyebben és több helyen találhatóak.

Ezért már nem tartom karban ezt a listát

 

Ez csak egy ismertető. Mindig ellenőrizd, amit vásárolsz, mert a helyi viszonyok mások lehetnek és a piacon levő élelmiszerek is változnak.

Zsiradékok (100% növényi)

 • LIGA margarinok 100% növényi
 • Bio margarin (Biopont) 100% növényi
 • Provamel margarin (az előbbi más márkanévvel) - pl Spaarban, nagy Tescoban, bioboltokban

Leves porok, kockák

 • KNORR zöldségleveskocka
 • NISSIN tészta gombás szósszal
 • VIFON vegetáriánus leves

Pástétomok, szószok, öntetek

 • VIRECO növényi pástétom és vagdalt különböző ízekben. Van ahol a reform élelmiszerek, van ahol a konzervek között találod meg.

Vitaminok

 • 365+ Vitamin vegetáriánusoknak (AG  pharma; Pilisborosjenő) gyógyszertárakban kapható (nem mindegyikben)
 • Fitne Health Care - Multivitamin capseln
 • A dobozán megtalálod a VegaGelsT feliratot (sajnos jelenleg nem kapható.)

Sajtok (növényi vagy mikrobiális oltóval)

 • Kőröstej KFT. által forgalmazott, Hajdú sajtok. Ilyen a Hópille, az Enikő, a Kőrösi-Hajdú Trappista, a Kőrösi csemege sajt, és a Halloum sajt
 • SAPORI  D'ITALIA KFT-nek a sajtjai
 • SOLE  túró, feta sajt, - de csak ezek a SOLE termékek!!
 • TOLLE márkanevű sajtok (mind jó!)
 • TOLNATEJ RT termékei  A címkén egy azonosító szám van:  HU 264-EK vagy HU 264-EGK (Ezeket a nagyobb áruházláncok saját márkanevükön forgalmazzák, nem írják rá, honnan származik, csak ezt a kis azonosító számot)
 • Pannon Rt. Pannontej termékei (mind jó)

Majonézek

 • Grácia Tojásmentes Majonézkrém
 • Jogonéz

Ez csak egy ismertető. Mindig ellenőrizd, amit vásárolsz, mert a helyi viszonyok mások lehetnek!

Kerüld el Mivel lehet az állati eredetű dolgokat helyettesíteni

Tojás és minden származéka

Tojásfehérje, tojássárgája, szárított tojás, tojáspor, fagyasztott tojás stb.

A következő élelmiszerek gyakran tartalmaznak tojást: (Mindig ellenőrizd a címkét, vagy kérdezd meg. Ha nem tudják, hogy pl a pogácsa tartalmaz-e tojást, akkor ne edd meg.)
Száraztészták, majonéz, kekszek, croissant, fánk, palacsinta, rizspuding, torták, sütemények, aprósütemények, néhány csokoládé (Toblerone, Mars, Milky way, Snickers) néhány fagylalt és jégkrém. Süteményporokban gyakran van szárított tojás.

Tojás helyettesítő

Kukoricakeményítő, burgonyakeményítő, guar gumi, szódabikarbóna, és sütőpor keverékét lehet tojás helyett használni süteményekhez.

Bioboltokban kapható tojáspótló por.

(részletes leírás)

Zselatin

Állati csontokból és bőrből vonják ki. (mint a kocsonya)

A következő élelmiszerek gyakran tartalmaznak zselatint:
(A márkákat nem soroljuk fel, nézd meg a címkét!)

Vajkrémek, krémsajtok, joghurtok, pudingok,
gyümölcs kocsonyák, tortabevonó zselék, fagyik, jégkrémek, dzsemek (a legtöbben pektin van, ami növényi eredetű, de azért ellenőrizni kell.)
vitaminok, gyógyszerek kapszulája

Zselatin helyettesítők

agar-agar
(algából vonják ki)
pectin
(gyümölcsökben van)
carragen
kukoricakeményítő

Lecitin

Tojásból készítik

Szója lecitin

Nem mindig írják ki. Ha csak lecitint írnak, akkor ne kockáztassunk, ne együk meg.

Állati eredetű zsír

Növényi eredetű zsírok és olajok és vaj (tejből)

Napraforgó olaj, szója olaj, olívaolaj, szezámolaj, kukoricaolaj, repceolaj,

Kókusz zsír, pálmazsír, - ezeket bio-boltokban lehet kapni. Pálmaolajat lehet kapni a Metroban és a Sparban is nagy bödönökben; jó zsírban sütött dolgokhoz (lángos stb.), mert nem ég meg, mint az étolaj.
LIGA margarinok
100% növényi margarin:
Bio margarin (Biopont)
Provamel margarin (az előbbi más márkanévvel) - pl.: Sparban, nagy Tescoban, bioboltokban

Vitaminok, táplálékkiegészítők

A kalcium származhat kagylóhéjból.
A magnézium is lehet állati eredetű.
Az E-vitamint ellenőrizni kell, hogy növényi eredetű, nem csak "természetes" forrásból származik..
Néhány vitamin zselatin kapszulában van, vagy zselatint használnak arra, hogy összetartsa a tablettát. Ezeket ne használd. Ellenőrizd a vitaminkészítmények minden összetevőjét.

Vegán vitaminok

Növényi vagy ásványi eredetű vagy szintetikus kalcium és magnézium.
A legbiztosabb, ha olyan vitamint veszel, amire rá van írva, hogy "vegetáriánus" vagy "vegán".

Ilyen pl:
365+ Vitamin vegetáriánusoknak (AG pharma; Pilisborosjenő)

Fitne Health Care - Multivitamin capseln
A dobozán megtalálod a VegaGelsT feliratot (sajnos, egyenlőre nem forgalmazzák)

Zöldségleves porok, kockák, szószok, öntetek

Ezek tartalmazhatnak húslevest (csirke, marha, hal) és zsírt.

Vegetáriánus zöldségleves porok, kockák, szószok, öntetek

Csak a tisztán növényi anyagokat tartalmazók jók.

Ilyen pl:
KNORR zöldségleveskocka
NISSIN tészta gombás szósszal
VIFON vegetáriánus leves
Ezeket minden nagyobb élelmiszer üzletben lehet kapni. De ezeknek a márkáknak a többi terméke nem vegetáriánus!

Bioboltokban is kapható sokféle - figyeljetek, hogy rá van-e írva, hogy vegetáriánus, és nincs-e benne tojás.

Sajtok állati oltóval

Az oltóenzimet a tehenek oltógyomrából veszik. Ezt az összetevőt jobb elkerülni, de ha nem találsz olyan sajtot, amiben nincs, akkor megeheted, de csak akkor.

Állati oltóval készülnek (lehetőleg ne fogyaszd):
(A lista nem teljes,egyelőre csak ezekről van információnk.)

SOLE félkemény, kemény és ömlesztett sajtok
Óvártej RT sajttermékek

Sajt növényi vagy mikrobiális oltóval

Oltó nélkül készült sajt.
Baktérium kultúrával előállított oltót, vagy növényi oltót tartalmazó sajt.

Ilyenek:
(A lista itt is csak a pillanatnyilag rendelkezésre álló információt tartalmazza.)

Kőröstej KFT. által forgalmazott, Hajdú sajtok. Ilyen a Hópille, az Enikő, a Kőrösi-Hajdú Trappista, a Kőrösi csemege sajt, és a Halloum sajt

SAPORI  D'ITALIA KFT-nek a sajtjai

SOLE  túró, feta sajt, - de csak ezek a SOLE termékek!!

TOLLE márkanevű sajtok (mind jó!)
TOLNATEJ RT termékei  A címkén egy azonosító szám van:  HU 264-EK
vagy HU 264-EGK (Ezeket a nagyobb áruházláncok saját márkanevükön forgalmazzák, nem írják rá, honnan származik, csak ezt a kis azonosító számot)

Pannon Rt. Pannontej termékei (mind jó)

A lista forrása az angol nyelvű www.bryngollie.com oldal fordítása. Kiegészítve, máshonnan helyekről kapott további információkkal. A vegetáriánus, vegán táplálkozás szempontjából érdekes lehetséges állati eredet jelölésével.

Az E számok az Európai Unióban engedélyezett egyes élelmiszer-adalékanyagok kódjai. Feldolgozott ételek címkéin gyakran szerepelnek Európában. A számozás az International Numbering System (INS)-t követi, amit a Codex Alimentarius bizottság állapít meg. Az INS adalékanyagoknak csak egy részét engedélyezte az EU.

jelmagyarázat:
állati eredetű # az állat megölésével jár
mindenképp kerüld el
lehet állati # ha az, akkor az állat megölésével jár
hívd a gyártót
állati eredetű de nem jár az állat megölésével
(pl.: mézből)
lehet állati de nem jár az állat megölésével
(pl.: tejből)

 

E100

Kurkuma, turmeric
Színezék

E101

Riboflavin (Vitamin B2), korábbi nevén laktoflavin (Vitamin G)
Színezék
valószínű genetikailag módosított

E101a

Riboflavin-5'-Foszfát
Színezék
valószínű genetikailag módosított

E102

Tartrazin
Színezék,
allergiát okozhat

E103

Chrysoine Resorcinol
Színezék

E104

Kinolinsárga
Színezék,
allergiát okozhat

E105

Fast SárgaAB
Színezék

E106

Riboflavin-5-nátriumfoszfát
Színezék

E107

Sárga2G
Színezék
allergiát okozhat

E110

Sunset SárgaFCF, Narancssárga S
Színezék,
allergiát okozhat

E111

Narancs GGN
Színezék

E120

Cochineal, Kárminsav, Kárminok
Színezék,
allergiát okozhat, állati eredetű #

E121

Orcein, Orchil
Színezék

E122

Karmoizin, Azorubin
Színezék,
allergiát okozhat

E123

Amarant
Színezék,
allergiát okozhat

E124

Ponceau 4R, Cochineal Vörös A, Brilliant Scarlet 4R
Színezék,
allergiát okozhat

E125

Scarlet GN
Színezék

E126

Ponceau 6R
Színezék

E127

Erithrozin
Színezék,
allergiát okozhat

E128

Vörös 2G
Színezék,
allergiát okozhat

E129

Allura Vörös AC
Színezék,
allergiát okozhat

E130

Indanthrén kék RS
Színezék

E131

Patent Kék V
Színezék,
allergiát okozhat

E132

Indigó kármin, Indigotin
Színezék,
allergiát okozhat

E133

Brilliant Kék FCF
Színezék,
allergiát okozhat

E140

Klorofillok és klorofillinek: (i) Klorofillok (ii) klorofillinek
Színezék

E141

Klorofillok és klorofillinek rézkomplexei of (i) Klorofillok rézkomplexei (ii) Klorofillinek rézkomplexei
Színezék

E142

Greens S
Színezék,
allergiát okozhat

E150a

Sima Karamell
Színezék,
valószínű genetikailag módosított

E150b

Szulfitos karamell, caustic
Színezék,
valószínű genetikailag módosított

E150c

Ammónia karamell
Színezék,
valószínű genetikailag módosított

E150d

Szulfit ammónia karamell
Színezék,
valószínű genetikailag módosított

E151

Fekete PN, Brilliant Fekete BN
Színezék,
allergiát okozhat

E152

Fekete 7984
Színezék
allergiát okozhat

E153

Szén fekete, növényi szén
Színezék,
valószínű genetikailag módosított,
lehet állati eredetű #

E154

Barna FK, Kipper Barna
Színezék,
allergiát okozhat

E155

Barna HT, csokoládébarna HT
Színezék,
allergiát okozhat

E160a

Alfa-karotén, Béta-karotén, Gamma-karotén
Színezék

E160b

Annatto, bixin, norbixin
Színezék,
allergiát okozhat

E160c

Kapszantin, kapszorubin, Paprika kivonat
Színezék

E160d

Likopin
Színezék,
lehet, hogy genetikailag módosított

E160e

Béta-apo-8'-carotenal (C 30)
Színezék

E160f

Béta-apo-8'-karoténsav etilésztere (C 30)
Színezék

E161a

Flavoxanthin
Színezék

E161b

Lutein
Színezék

E161c

Kryptoaxanthin
Színezék,
valószínű genetikailag módosított

E161d

Rubixanthin
Színezék

E161e

Violaxanthin
Színezék

E161f

Rhodoxanthin
Színezék

E161g

Kanthaxanthin
Színezék,
lehet állati eredetű #

E162

Céklagyökér Vörös, betanin
Színezék

E163

Anthocianinok
Színezék

E170

Kálcium karbonát
Színezék

E171

Titanium dioxid
Színezék

E172

Vas-oxidok és -hidroxidok
Színezék

E173

Aluminium
Színezék

E174

Ezüst
Színezék

E175

Arany
Színezék

E180

Pigment Rubin, Lithol Rubin BK
Színezék

E181

Tannin
Színezék

E200

Szorbinsav
Tartósítószer

E201

Nátriumszorbát
Tartósítószer

E202

Káliumszorbát
Tartósítószer

E203

Kálcium szorbát
Tartósítószer

E210

Benzoesav
Tartósítószer
allergiát okozhat

E211

Nátriumbenzoát
Tartósítószer
allergiát okozhat

E212

Káliumbenzoát
Tartósítószer
allergiát okozhat

E213

Kálcium benzoát
Tartósítószer
allergiát okozhat

E214

Etil para-hidroxi benzoát
Tartósítószer
allergiát okozhat

E215

Nátriumetil para-hidroxi benzoát
Tartósítószer
allergiát okozhat

E216

Propil para-hidroxi benzoát
Tartósítószer
allergiát okozhat

E217

Nátriumpropil para-hidroxi benzoát
Tartósítószer
allergiát okozhat

E218

Metil para-hidroxi benzoát
Tartósítószer
allergiát okozhat

E219

Nátriummetil para-hidroxi benzoát
Tartósítószer
allergiát okozhat

E220

Kén-dioxid
Tartósítószer
allergiát okozhat

E221

Nátriumszulfit
Tartósítószer
allergiát okozhat

E222

Nátriumhidrogén szulfit
Tartósítószer
allergiát okozhat

E223

Nátriummetabiszulfit
Tartósítószer
allergiát okozhat

E224

Káliummetabiszulfit
Tartósítószer
allergiát okozhat

E225

Nátriumszulfit
Tartósítószer
allergiát okozhat

E226

Kálcium szulfit
Tartósítószer
allergiát okozhat

E227

Kálcium hidrogén szulfit
Tartósítószer, Szilárdító szer
allergiát okozhat

E228

Káliumhidrogén szulfit
Tartósítószer
allergiát okozhat

E230

Bifenyl, difenil
Tartósítószer

E231

Orthofenil fenol
Tartósítószer

E232

Nátriumorthofenil fenol
Tartósítószer

E233

Thiabendazole
Tartósítószer

E234

Nisin
Tartósítószer

E235

Natamycin, Pimaracin
Tartósítószer

E236

Hangyasav
Tartósítószer

E237

Nátriumformiát
Tartósítószer

E238

Kálcium formiát
Tartósítószer

E239

Hexametilén tetramine, Hexamine
Tartósítószer

E240

Formaldehid
Tartósítószer

E242

Dimetil dikarbonát
Tartósítószer

E249

Káliumnitrit
Tartósítószer

E250

Nátriumnitrit
Tartósítószer

E251

Nátriumnitrát, petre só
Tartósítószer

E252

Káliumnitrát (Péti só)
Tartósítószer,
lehet állati eredetű #

E260

Ecetsav
Tartósítószer, Savanyúság szabályzó

E261

Káliumacetát
Tartósítószer, Savanyúság szabályzó

E262

Nátriumacetátok (i) Nátriumacetát (ii) Nátriumhidrogén acetát (Nátriumdiacetát)
Tartósítószer, Savanyúság szabályzó

E263

Kálcium acetát
Tartósítószer, Savanyúság szabályzó

E264

Ammónium acetát
Tartósítószer

E270

Tejsav
Tartósítószer, Sav, Antioxidáns,
lehet állati eredetű

E280

Propionsav
Tartósítószer

E281

Nátriumpropionát
Tartósítószer

E282

Kálcium propionát
Tartósítószer,
allergiát okozhat

E283

Káliumpropionát
Tartósítószer

E284

Bórsav
Tartósítószer

E285

Nátriumtetraborát (borax)
Tartósítószer

E290

Szén dioxid
Savanyúság szabályzó

E296

Almasav
Sav, Savanyúság szabályzó

E297

Fumarinsav
Savanyúság szabályzó

E300

Aszkorbinsav (C-vitamin)
Antioxidáns

E301

Nátriumaszkorbát
Antioxidáns

E302

Kálcium aszkorbát
Antioxidáns

E303

Káliumaszkorbát
Antioxidáns

E304

Aszkorbinsav zsírsav észterei (i) Aszkorbil palmitát (ii) Aszkorbil sztearát
Antioxidáns
lehet állati #

E306

Tokoferol-dús kivonat (természetes )
Antioxidáns
lehet, hogy genetikailag módosított

E307

Alfa-tokoferol (szintetikus )
Antioxidáns
lehet, hogy genetikailag módosított

E308

Gamma-tokoferol (szintetikus )
Antioxidáns
lehet, hogy genetikailag módosított

E309

Delta-tokoferol (szintetikus )
Antioxidáns
lehet, hogy genetikailag módosított

E310

Propil gallát
Antioxidáns
allergiát okozhat

E311

Oktil gallát
Antioxidáns
allergiát okozhat

E312

Dodecil gallát
Antioxidáns
allergiát okozhat

E315

Erithorbinsav
Antioxidáns

E316

Nátriumerithorbát
Antioxidáns

E317

Erithorbin sav
Antioxidáns

E318

Nátriumerithorbin
Antioxidáns

E319

Butilhidroxinon
Antioxidáns

E320

Butilált hidroxi anisole (BHA)
Antioxidáns

E321

Butilált hidroxi toluén (BHT)
Antioxidáns
allergiát okozhat

E322

Lecithin
Emulgeálószer
valószínű genetikailag módosított,
lehet állati eredetű #

E325

Nátriumlaktát
Antioxidáns
lehet állati eredetű

E326

Káliumlaktát
Antioxidáns, Savanyúság szabályzó
lehet állati eredetű

E327

Kálcium laktát
Antioxidáns
lehet állati eredetű

E329

Magnézium laktát
Antioxidáns

E330

Citromsav
Antioxidáns

E331

Nátriumcitrátok (i) Mononátriumcitrát (ii) Dinátriumcitrát (iii) Trinátriumcitrát
Antioxidáns

E332

Káliumcitrátok (i) Monokáliumcitrát (ii) Trikáliumcitrát
Antioxidáns

E333

Kálcium citrátok (i) Monokálcium citrát (ii) Dikálcium citrát (iii) Trikálcium citrát
Savanyúság szabályzó, Szilárdító szer

E334

Tartársav (L(+)-)
Sav, Antioxidáns

E335

Nátriumtartrátok (i) Mononátriumtartrát (ii) Dinátriumtartrát
Antioxidáns

E336

Káliumtartrátok (i) Monokáliumtartrát (cream of tartar) (ii) Dikáliumtartrát
Antioxidáns

E337

Nátriumkáliumtartrát
Antioxidáns

E338

Foszforsav
Antioxidáns

E339

Nátriumfoszfátok (i) Mononátriumfoszfát (ii) Dinátriumfoszfát (iii) Trinátriumfoszfát
Antioxidáns

E340

Káliumfoszfátok (i) Monokáliumfoszfát (ii) Dikáliumfoszfát (iii) Trikáliumfoszfát
Antioxidáns

E341

Kálcium foszfátok (i) Monokálcium foszfát (ii) Dikálcium foszfát (iii) Trikálcium foszfát
Tömörödésgátló szer, Szilárdító szer

E343

Magnézium foszfátok (i) monomagnézium foszfát (ii) Dimagnézium foszfát

E350

Nátriummalátok (i) Nátriummalát (ii) Nátriumhidrogén malát
Savanyúság szabályzó

E351

Káliummalát
Savanyúság szabályzó

E352

Kálcium malátok (i) Kálcium malát (ii) Kálcium hidrogén malát

E353

Metatartár sav
Emulgeálószer

E354

Kálcium tartrát
Emulgeálószer

E355

Adipinsav

E356

Nátriumadipát

E357

Káliumadipát

E363

Szukcinát
Sav

E365

Nátriumfumarát

E366

Káliumfumarát

E367

Kálcium fumarát

E370

I,4-Heptonolakton
Sav

E375

Nikotinsav, Niacin, Nikotinamide
allergiát okozhat

E380

Triammónium citrát

E381

Ammóniumferrocitrát

E385

Kálcium dinátriumetilén diamine tetra-acetát (Kálcium dinátriumEDTA)

E400

Algininsav
Sűrítő anyag, Szilárdítószer, Gélképző szer, Emulgeálószer

E401

Nátriumalginát
Sűrítő anyag, Szilárdítószer, Gélképző szer, Emulgeálószer

E402

Káliumalginát
Sűrítő anyag, Szilárdítószer, Gélképző szer, Emulgeálószer

E403

Ammónium alginát
Sűrítő anyag, Szilárdítószer, Emulgeálószer

E404

Kálcium alginát
Sűrítő anyag, Szilárdítószer, Gélképző szer, Emulgeálószer

E405

Propán-1,2-diol alginát (Propilén glikol alginát)
Sűrítő anyag, Szilárdítószer, Emulgeálószer

E406

Agar
Sűrítő anyag, Gélképző szer, Emulgeálószer

E407

Karragén
Sűrítő anyag, Szilárdítószer, Gélképző szer, Emulgeálószer,
allergiát okozhat

E407a Feldolgozott eucheuma moszat
Sűrítő anyag, Szilárdítószer, Gélképző szer, Emulgeálószer

E410

Szentjánoskenyér gumi (Karob gumi)
Sűrítő anyag, Szilárdítószer, Gélképző szer, Emulgeálószer

E412

Guar gumi
Sűrítő anyag, Szilárdítószer

E413

Tragacanth
Sűrítő anyag, Szilárdítószer, Emulgeálószer,
allergiát okozhat

E414

Akácia gumi (gumiarábikum)
Sűrítő anyag, Szilárdítószer, Emulgeálószer,
allergiát okozhat

E415

Xanthán gumi
Sűrítő anyag, Szilárdítószer
lehet, hogy genetikailag módosított

E416

Karaya gumi
Sűrítő anyag, Szilárdítószer, Emulgeálószer,
allergiát okozhat

E417

Tara gumi
Sűrítő anyag, Szilárdítószer

E418

Gellán gumi
Sűrítő anyag, Szilárdítószer, Emulgeálószer

E420

Szorbitol (i) Szorbitol (ii) Szorbitol szirup
Emulgeálószer, Édesítőszer, Nedvesítőszer

E421

Mannitol
Tömörödésgátló szer, Édesítőszer

E422

Glicerol
Emulgeálószer, Édesítőszer,
lehet állati eredetű #

E425

Konjac (i) Konjac gumi (ii) Konjac glukomannán
Emulgeálószer

E430

Polioxietilén (8) sztearát
Emulgeálószer, Szilárdítószer
allergiát okozhat, lehet állati eredetű #

E431

Polioxietilén (40) sztearát
Emulgeálószer
lehet állati eredetű #

E432

Polioxietilén (20) szorbitán monolaurát (poliszorbát 20)
Emulgeálószer
lehet állati eredetű #

E433

Polioxietilén (20) szorbitán monooleát (poliszorbát 80)
Emulgeálószer
lehet állati eredetű #

E434

Polioxietilén (20) szorbitán monopalmitát (poliszorbát 40)
Emulgeálószer
lehet állati eredetű #

E435

Polioxietilén (20) szorbitán monosztearát (poliszorbát 60)
Emulgeálószer
lehet állati eredetű #

E436

Polioxietilén (20) szorbitán trisztearát (poliszorbát 65)
Emulgeálószer
lehet állati eredetű #

E440

Pektinek (i) pektin (ii) amidált pektin
Emulgeálószer

E441

Zselatin
Emulgeálószer, Gélképző szer,
állati eredetű #

E442

Ammónium foszfatidok
Emulgeálószer,
lehet állati eredetű #

E444

Szacharóz acetát izobutirát
Emulgeálószer

E445

Fagyanták glicerol észterei
Emulgeálószer

E450

Difoszfátok (i) Dinátriumdifoszfát (ii) Trinátriumdifoszfát(iii) Tetranátriumdifoszfát (iv) Dikáliumdifoszfát (v) Tetrakáliumdifoszfát (vi) Dikálcium difoszfát (vii) Kálcium dihidrogén difoszfát
Emulgeálószer

E451

Trifoszfátok (i) Pentanátriumtrifoszfát (ii) Pentakáliumtrifoszfát
Emulgeálószer

E452

Polifoszfátok (i) Nátriumpolifoszfátok (ii) Káliumpolifoszfátok (iii) Nátriumkálcium polifoszfát (iv) Kálcium polifofátok
Emulgeálószer

E459

Béta-ciklodextrine
Emulgeálószer

E460

Cellulóz(i) Mikrokristályos cellulóz(ii) Porított cellulóz
Emulgeálószer

E461

Metil cellulóz
Emulgeálószer

E462

Etil cellulóz
Emulgeálószer

E463

Hidroxipropil cellulóz
Emulgeálószer

E464

Hidroxipropil metil cellulóz
Emulgeálószer

E465

Etilmetil cellulóz
Emulgeálószer

E466

Karboximetil cellulóz, Nátriumcarboxi metil cellulóz
Emulgeálószer

E468

Keresztkötött nátriumkarboximetil cellulóz
Emulgeálószer

E469

Enzim által hidrolizált karboximetilcellulóz
Emulgeálószer

E470a

Zsírsavak nátrium, kálium és kálcium sói
Emulgeálószer, Tömörödésgátló szer
lehet állati eredetű #

E470b

Zsírsavak magnézium sói
Emulgeálószer, Tömörödésgátló szer
lehet állati eredetű #

E471

Zsírsavak Mono- és digliceridjei (gliceryl monosztearát, gliceryl disztearát)
Emulgeálószer,
valószínű genetikailag módosított,
lehet állati eredetű #

E472a

Zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsav észterei
Emulgeálószer,
lehet, hogy genetikailag módosított,
lehet állati eredetű #

E472b

Zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav észterei
Emulgeálószer, lehet állati eredetű
lehet állati eredetű #

E472c

Zsírsavak mono- és digliceridjeinek citromsav észterei
Emulgeálószer, lehet állati eredetű
lehet állati eredetű #

E472d

Zsírsavak mono- és digliceridjeinek tartársav észterei
Emulgeálószer, lehet állati eredetű
lehet állati eredetű #

E472e

Zsírsavak mono- és digliceridjeinek mono- és diacetil tartársav észterei
Emulgeálószer,
lehet állati eredetű #

E472f

Zsírsavak mono- és digliceridjeinek kevert ecet- és tartársav észterei
Emulgeálószer,
lehet állati eredetű #

E473

Zsírsavak szacharóz észterei
Emulgeálószer,
lehet, hogy genetikailag módosított,
lehet állati eredetű #

E474

Szacharogliceridek
Emulgeálószer, lehet állati eredetű #

E475

Zsírsavak poliglicerol észterei
Emulgeálószer
lehet, hogy genetikailag módosított,
lehet állati eredetű #

E476

Poliglicerol poliricinoleát
Emulgeálószer
lehet, hogy genetikailag módosított,
lehet állati eredetű #

E477

Zsírsavak propán-1, 2-diol és propilén glikol észterei
Emulgeálószer
lehet, hogy genetikailag módosított,
lehet állati eredetű #

E478

Glicerol és propán-1laktilált zsírsav észterei
Emulgeálószer
lehet állati eredetű #

E479b

Hőoxidált szójababolaj zsírsavak mono- és digliceridjeivel reagáltatva
Emulgeálószer,
valószínű enetikailag módosított,
lehet állati eredetű #

E481

Nátriumsztearoyl-2-laktilát
Emulgeálószer
lehet állati eredetű #

E482

Kálcium sztearoyl-2-laktilát
Emulgeálószer
lehet állati eredetű #

E483

Sztearyl tartrát
Emulgeálószer
lehet állati eredetű #

E491

Szorbitán monosztearát
Emulgeálószer
lehet, hogy genetikailag ódosított,
lehet állati eredetű #

E492

Szorbitán trisztearát
Emulgeálószer
lehet állati eredetű #

E493

Szorbitán monolaurát
Emulgeálószer
lehet állati eredetű #

E494

Szorbitán monooleát
Emulgeálószer
lehet állati eredetű #

E495

Szorbitán monopalmitát
Emulgeálószer
lehet állati eredetű #

E496
lehet állati eredetű #

E500

Nátriumkarbonátok (i) Nátriumkarbonát (ii) Nátriumhidrogén karbonát (szódabikarbóna) (iii) Nátriumsesquikarbonát
Savanyúság szabályzó, Térfogatnövelő szer

E501

Káliumkarbonátok (i) Káliumkarbonát (ii) Káliumhidrogén karbonát
Savanyúság szabályzó

E503

Ammónium karbonátok (i) Ammónium karbonát (ii) Ammónium hidrogén karbonát
Savanyúság szabályzó

E504

Magnézium karbonátok (i) Magnézium karbonát (ii) Magnézium hidroxid karbonát (vagy magnézium hidrogén karbonát)
Savanyúság szabályzó, Tömörödésgátló szer

E507

Sósav
Sav

E508

Káliumklorid
Savanyúság szabályzó

E509

Kálcium klorid
Savanyúság szabályzó

E510

Ammónium klorid, ammónia oldat
Savanyúság szabályzó

E511

Magnézium klorid
Savanyúság szabályzó

E512

Ónklorid
Savanyúság szabályzó

E513

Kénsav
Sav

E514

Nátriumszulfátok (i) Nátriumszulfát (ii) Nátriumhidrogén szulfát
Savanyúság szabályzó

E515

Káliumszulfátok (i) Káliumszulfát (ii) Káliumhidrogén szulfát
Savanyúság szabályzó

E516

Kálcium szulfát
Savanyúság szabályzó, Szilárdító szer

E517

Ammónium szulfát
Savanyúság szabályzó

E518

Magnézium szulfát, Epsom sók
Savanyúság szabályzó

E519

Réz szulfát
Savanyúság szabályzó

E520

Aluminium szulfát
Savanyúság szabályzó

E521

Aluminium nátriumszulfát
Savanyúság szabályzó

E522

Aluminium káliumszulfát
Savanyúság szabályzó

E523

Aluminium ammónium szulfát
Savanyúság szabályzó

E524

Nátriumhidroxid
Savanyúság szabályzó

E525

Káliumhidroxid
Savanyúság szabályzó

E526

Kálcium hidroxid
Savanyúság szabályzó, Szilárdító szer

E527

Ammónium hidroxid
Savanyúság szabályzó

E528

Magnézium hidroxid
Savanyúság szabályzó

E529

Kálcium oxid
Savanyúság szabályzó

E530

Magnézium oxid
Savanyúság szabályzó

E535

Nátriumferrocianid
Savanyúság szabályzó, Tömörödésgátló szer

E536

Káliumferrocianid
Savanyúság szabályzó

E538

Kálcium ferrocianid
Savanyúság szabályzó

E540

Dikálcium difoszfát
Savanyúság szabályzó, Emulgeálószer

E541

Nátriumaluminium foszfát, savic
Emulgeálószer

E542

Csont foszfát
Tömörödésgátló szer
állati eredetű #

E543

Kálcium nátriumpolifoszfát

E544

Kálcium polifoszfát
Emulgeálószer

E545

Aluminium polifoszfát
Emulgeálószer

E550

Nátriumszilikát

E551

Szilikon dioxid (Szilika)
Emulgeálószer, Tömörödésgátló szer

E552

Kálcium szilikát
Tömörödésgátló szer

E553a

 (i) Magnézium szilikát (ii) Magnézium triszilikát
Tömörödésgátló szer

E553b

Talkum
Tömörödésgátló szer, allergiát okozhat

E554

Nátriumaluminium szilikát
Tömörödésgátló szer

E555

Káliumaluminium szilikát
Tömörödésgátló szer

E556

Kálcium aluminium szilikát
Tömörödésgátló szer

E558

Bentonit
Tömörödésgátló szer

E559

Aluminium szilikát (Kaolin)
Tömörödésgátló szer

E570

Sztearinsav (Zsírsav)
Tömörödésgátló szer
lehet, hogy genetikailag módosított,
lehet állati eredetű #

E572

Magnézium sztearát, kálcium sztearát
Emulgeálószer, Tömörödésgátló szer
lehet, hogy genetikailag módosított,
lehet állati eredetű #

E573
lehet állati eredetű #

E574

Glukoninsav
Savanyúság szabályzó

E575

Glukono-delta-lakton
Savanyúság szabályzó, Elválasztó szer

E576

Nátriumglukonát
Elválasztó szer

E577

Káliumglukonát
Elválasztó szer

E578

Kálcium glukonát
Szilárdító szer

E579

Vas-glukonát
Színezék

E585

Vas-laktát
Színezék,
lehet állati eredetű

E620

Glutaminsav
Íz fokozó,
lehet, hogy genetikailag módosított

E621

Mononátriumglutamát
Íz fokozó
valószínű genetikailag módosított

E622

Monokáliumglutamát
Íz fokozó
valószínű genetikailag módosított

E623

Kálcium diglutamát
Íz fokozó
valószínű genetikailag módosított

E624

Monoammónium glutamát
Íz fokozó
valószínű genetikailag módosított

E625

Magnézium diglutamát
Íz fokozó
valószínű genetikailag módosított

E626

Guanilinsav
Íz fokozó
lehet állati eredetű #

E627

Dinátriumguanilát, Nátriumguanylát
Íz fokozó
lehet állati eredetű #

E628

Dikáliumguanilát
Íz fokozó
lehet állati eredetű #

E629

Kálcium guanilát
Íz fokozó
lehet állati eredetű #

E630

Inozinsav
Íz fokozó

E631

Dinátriuminozinát
Íz fokozó,
lehet állati eredetű #

E632

Dikáliuminozinát
Íz fokozó
lehet állati eredetű #

E633

Kálcium inozinát
Íz fokozó
lehet állati eredetű #

E634

Kálcium 5'-ribonucleotidok
Íz fokozó
lehet állati eredetű #

E635

Dinátrium5'-ribonucleotidok
Íz fokozó
lehet állati eredetű #

E636

Maltol
Íz fokozó

E637

Etil maltol
Íz fokozó

E640

Glicin és nátriumsója
Íz fokozó
lehet állati eredetű #

E641
lehet állati eredetű #

E900

Dimetil polisziloxán
Habzásgátló szer, Tömörödésgátló szer

E901

Méhviasz, fehér és Sárga
Bevonószer
allergiát okozhat, állati eredetű

E902

Candelilla viasz
Bevonószer

E903

Carnauba viasz
Bevonószer,
allergiát okozhat

E904

Shellac
Bevonószer
állati eredetű #

E905

Mikrokristályos viasz
Bevonószer

E907

Kristályos viasz
Bevonószer

E910

L-cisztein
állati eredetű #

E911
állati eredetű #

E912

Montánsav észterek

E913

Lanolin, birkagyapjú zsír
állati eredetű

E914

Oxidált polietilén viasz

E915

Kollophoniumok észterei

E920

L-cisztein hidroklorid
Javítószer
állati eredetű #

E921

L- cisztein hidroklorid monohidrát
Javítószer, állati eredetű
állati eredetű #

E924

Káliumbromát
Javítószer

E925

Chlorine
Tartósítószer, Fehérítőszer

E926

Chlorine dioxid
Tartósítószer, Fehérítőszer

E927b

Karbamid
Javítószer

E928

Benzol peroxid

E938

Argon
Töltőgáz

E939

Helium

E941

Nitrogén
Töltőgáz 

E942

Dinitrogén oxid
Hajtógáz

E948

Oxigén

E950

Acesulfame K
Édesítőszer

E951

Aszpartám
Édesítőszer

E952

Ciklamic sav, és Na és Ca sói
Édesítőszer

E953

Izomalt
Édesítőszer

E954

Szacharin, és Na, K, és Ca sói
Édesítőszer

E957

Thaumatin
Édesítőszer, Íz fokozó

E959

Neohesperidine DC
Édesítőszer

E965

Maltitol (i) Maltitol (ii) Maltitol szirup
Édesítőszer, Szilárdítószer, Nedvesítőszer

E966

Laktitol
Édesítőszer
állati eredetű

E967

Xylitol
Édesítőszer

E999

Quillaia kivonat

E1103

Invertáz

E1105

Lizozim
Tartósítószer
lehet állati eredetű #

E1200

Polidextróz
Szilárdítószer, Sűrítő szer, Nedvesítőszer, Hordozó

E1201

Polivinilpirrolidone
Szilárdítószer

E1202

Polivinilpolipirrolidone
Hordozó

E1400

Dextrin

E1401

Módosított keményítő

E1402

Bázikusan módosított keményítő

E1403

Fehérített keményítő

E1404

Oxidált keményítő

E1410

Monokeményítő foszfát

E1412

Dikeményítő foszfát

E1413

Foszfatált dikeményítő foszfát

E1414

Acetilált dikeményítő foszfát

E1420

Acetilált keményítő, mono keményítő acetát

E1421

Acetilált keményítő, mono keményítő acetát

E1422

Acetilált dikeményítő adipát

E1430

Dikeményítő glicerin
lehet állati eredetű #

E1440

Hidroxi propil keményítő

E1441

Hidroxipropil dikeményítő glicerin
lehet állati eredetű #

E1442

Hidroxipropil dikeményítő foszfát

E1450

Keményítő nátriumoctenyl szukcinát

E1451

Acetilált oxidált keményítő

E1505

Trietil citrát

E1510

Etanon

E1517

Gliceril triacetát (triacetin)
lehet állati eredetű #

E1518

Gliceril triacetát (triacetin)
lehet állati eredetű #

E1520

Propilén glikol

További információ: wikipedia.hu

A tojásnak kétféle funkciója van. "Összeragasztja" a tésztát, és a tojáshab megemeli, lazítja, könnyűvé teszi.

A lazításra sütőport használhatunk. 1 teáskanál sütőpor 1 tojásnak felel meg.

A "ragasztásra" többféle dolgot lehet használni.

 • keményítő
 • lenmag
 • tofu
 • zabtej
 • 1-2 alma reszelve
 • 1 banán pürésítve

Read more ...

Megjegyzés: Itt minden recept fehérlisztet tartalmaz – mert a témánk a tojáshelyettesítés, nem a reformkonyha. Természetesen teljeskiőrlésű liszteket is lehet használni. A teljeskiőrlésű lisztek szívják a nedvességet, ezért ha könnyű tésztát akarunk készíteni, gyorsan kell vele dolgozni, hogy ne legyen ideje megduzzadni.

 • DURUM liszt
 • TÖNKÖLY fehérliszt
 • Palacsinta
 • Vegan palacsinta tészta recept

Read more ...

Lisztből és tejből vagy vízből a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszát keverünk, és ezt használjuk a felvert tojás helyett. Legjobb hozzá a durum simaliszt, de a közönséges finomliszt is megteszi.

Read more ...

Subcategories

Miért kéne a kutyáknak vegetáriánusnak, vegánnak lenni?

Hogyan legyen vegetáriánus a kutyám?

Biztos gyakran hallod: "De a kutyák ragadozó állatok, és a ragadozóknak szükségük van húsra." A valódi tények azonban nem ennyire egyszerűek.

Ha már vegetáriánus vagy, akkor ismered a vegetáriánus ételeket. Egy kis józan ésszel a saját ételeidet könnyen lehet igazítani az állatok igényeihez.

Kedves Látogató! A weboldalon cookie-kat(sütiket) használok, amik segítenek a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Kérlek, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt!
Ok